egyetemvárosok

2018.06.22. 16:30

Új versenytársak jelentek meg az albérletpiacon

Az utóbbi években jelentősen átalakult az albérletpiac Budapesten és a nagy egyetemvárosokban. A garzonlakásokat már nemcsak a diákok, hanem a nagyvárosokba költöző munkavállalók is keresik.

Molnár Sándor

A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben a garzonlakásokat havi 70 ezer forintért hirdetik kiadásra. Miskolcon 55 ezer, Veszprémben 75 ezer, Pécsen 80 ezer forint a bérleti díj, Budapesten pedig 110 ezer forintot kell értük adni.

A napokban zárulnak az emelt szintű érettségi vizsgák, a diákok egy része pedig szeptembertől a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, ami az adott városokban a bérelt lakások piacát is felpörgeti.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint azonban az elmúlt években átalakult a budapesti, valamint a nagy egyetemvárosok albérletpiaca, mert a diákoknak már a konkurenciával is számolniuk kell.

Balogh László, az in-gatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az egyetemvárosok munkaerőpiaci szempontból jó helyzetben vannak, ezért sokan költöznek a nagyvárosokba jobb munkalehetőség és magasabb fizetés reményében. Emiatt pedig az adott városban munkát vállalók, többek között a friss diplomások is élénkítik az albérletpiacot. A hivatalos statisztikák szerint is látványosan javultak a munkaerőpiaci mutatók az egyetemvárosokban. Budapesten a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért munkanélküliségi mutató a 2013 áprilisi szint 32 száza-lékára, 1,48 százalékra esett. Szegeden 6,51 százalékról 2,57 százalékra, azaz öt év alatt több mint 60 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség. Debrecenben 48 százalékkal 5,02 százalékra csökkent a ráta.

Az állással rendelkezők tehát lényegében versenytársat jelentenek a felsőoktatás nappali képzéseibe tartó több mint 150 ezer diák közül azoknak, akik albérletben szeretnének lakni.

Az elemzésből kiderül, hogy a diákok és fiatalok körében legnépszerűbb, maximum 40 négyzetméteres budapesti garzonlakásokat június elején átlagosan havi 110 ezer forintért hirdették, ez 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A debreceni garzonok bérleti díja 8 százalékkal 70 ezer forintra nőtt, a szegedieké kiugró mértékben, 44 százalékkal 65 ezer forintra emelkedett, Veszprémben 15 százalékos drágulás történt, így 75 ezer forintért kínálják a garzonokat. Miskolcon 10 százalékkal 55 ezer forintra nőtt a bérleti díj. Győr kivételes, mivel ott 23 százalékkal 60 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj a garzonlakások piacán.

– A győri bérleti díjak csökkenése részben azzal magyarázható, hogy megnőtt a kínálat, többek között azért, mert Győrben rengeteg új lakás épült. A győri jelenség előrevetítheti a budapesti garzonlakások bérleti díjának mérséklődését is, hiszen a következő egy-két évben több ezer olyan lakást adhatnak át, amelyet befektetők vásároltak kiadási céllal – mondta Balogh László.

A szakember szerint a lakáskiadásból elérhető hozamok között is nagy területi különbségek vannak. Budapesten például a garzonlakások közel 6,4 százalékos bevételarányos bruttó hozamot produkálhatnak. Debrecenben és Szegeden több mint 6-7, Veszprémben 6,8, Miskolcon és Pécsen pedig több mint 9 százalékot is elérhet a bruttó hozam.

Balogh László szerint a vásárlást tervező befektetőknek mielőbb lépniük kell, ha még az idei albérletszezonban szeretnék kiadni lakásukat, ugyanis a kereslet júliusban és augusztusban a legélénkebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában