Emelkedő fizetések

2018.07.01. 08:00

Tovább csökkent a munkanélküliség

Körkép Az elmúlt egy év alatt 15 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma Magyarországon, miközben az átlagkereset több mint 12 százalékkal nőtt ebben az időszakban.

Polgár Tibor

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett jelentése alapján a nyilvántartott álláskeresők száma 15,1 százalékkal csökkent egy év alatt. A 244 ezer álláskereső 43 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Idén májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalék. Az álláskeresők 28,6 százaléka – közel 70 ezer ember – tartósan, több mint egy esztendeje keresett munkát, ez 11,2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Májusban csaknem 134 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeni ellátásra, 44,6 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 45,3 százaléka nem kapott pénzbeni támogatást.

Az NFSZ adatai szerint a foglalkoztatók közel 32 ezer új betölthető álláshelyet jelentettek be májusban, ekkor megközelítőleg 111 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, ezekből csaknem 79 ezer betöltetlen maradt. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által használt munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt a 2018. február–áprilisi gördülő negyedévben. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,8 százalékponttal csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderült: 2018. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 322 400 forint, míg a nettó átlagkereset 214 400 forint volt, mindkettő egyaránt 12,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8,2, illetve 12 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra egyes területeit és bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak ilyen pozitív hatással.

Az év első négy hónapjában a bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási gazdasági ágban volt a legmagasabb (625 900 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén pedig a legalacsonyabb (206 500 forint).

A fogyasztói árak az előző év azonos időszakához mért 2,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,1 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!