Egészséges is és szép is idén

2018.08.17. 07:00

A tavalyinál kicsivel jobb hozam várható napraforgóból ebben az évben

Főként az eső és a vadállatok tizedelték meg a napraforgó idei termését, úgyhogy a termelők száraz időjárásért fohászkodhatnak a betakarításig hátralévő szűk egy hónapban.

Laskovics Márió

Üregi Lőrinc harminchét hektáron termeszt napraforgót a Bakonyban, hektáronként 2,5 tonna termésre számít idén

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Magyarországon több mint 600 ezer hektáron termesztenek napraforgót, amelyet elsősorban étolajként és margarinokban hasznosítanak, de a sajtolás után visszamaradó napraforgódara takarmány- és ipari alapanyagként is értékes. Az olajos növény idei terméséről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát kérdeztük.

Üregi Lőrinc harminchét hektáron termeszt napraforgót a Bakonyban, hektáronként 2,5 tonna termésre számít idén
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatásából kiderült, hogy országosan az eltérő vetési időpontok és a száraz áprilisi-májusi időszak miatt a napraforgótáblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban ezek mára mérséklődtek. A napraforgó már elvirágzott, a virágzási időszak viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó.

A termésmennyiség szempontjából az elkövetkezendő hetek nagyon fontosak lesznek, eldőlhet, hogy átlagos vagy jó termésre számíthatunk. A parlagfű elleni védekezésre továbbra is ki­emelt figyelmet kell fordítani. A nyári aratáshoz hasonlóan egy-két héttel előbbre tart az őszi betakarítású növények fejlettsége és a várható betakarítási idő is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara július 31-ei országos előzetes termésbecslési jelentése szerint 604 382 hektár az országos vetésterület. A hektáronkénti 3028 tonna becsült várható (betakarítható) termésátlag alapján a várható összes termés 1 829 947 tonna. Veszprém megyében 8942 hektár a napraforgó vetésterülete. 2977 tonna/hektár becsült várható termésátlaggal számolva megyénkben 26 621 tonna termés várható.

Üregi Lőrinc városlődi gazdálkodó nem szokványos módon a Bakonyban termeszti a napraforgót, idén harminchét hektáron. Az idei terméssel kapcsolatban elmondta, megfelelőnek minősíthető, hektáronként kicsit több mint 2,5 tonnányira számít. Amennyiben a napraforgó a betakarításig már nem kap jelentős mennyiségű esőt, akkor valamivel jobb lesz a terméshozam a tavalyinál.

A hozam egyébként az eső mellett a vadkár miatt lesz általában alacsonyabb. A vadkárokat leszámítva elégedett az idei terméssel. Mint mondta, egyes területeken a vad megdézsmálta a növényt, ez a gazdák legnagyobb problémája. Azonban ahol nem érte vadkár, ott csodaszép a napraforgó. A betakarítás szeptember közepére várható. Reméli, addig nem lesz nagy esőzés és szél, nehogy kidőljenek a növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!