A retró dinnye is jól fogy

2019.05.12. 07:00

Egyre népszerűbb itthon a magyar görögdinnye

A tavalyinál kedvezőbb termésben bíznak idén a dinnyetermesztők – derül ki a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) friss tájékoztatójából.

Polgár Tibor

A NAK 2018-ban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével, többek között a hazai dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. A kapcsolat legújabb eredményeként május 7-én megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyetermesztéssel foglalkozó tagokat összefogó munkacsoportja, mely meghatározta a következő időszak legfontosabb feladatait, céljait. A modernizáció érdekében felmérik a fedett termőterületek növelésére vonatkozó szándékot, a jelenlegi és az alternatív értékesítési csatornákat, valamint a csomagolásfejlesztési elképzeléseket, igényeket.

Mivel az elmúlt évek fogyasztásösztönző kampányai eredményeként a görög- és a sárgadinnye belföldi piaci helyzete egyaránt erősödött, ezért a munkacsoport támogatja, hogy a NAK és az Agrár­marketing Centrum 2019-ben is folytassa dinnyepromóciós kampányát.

A dinnye munkacsoport tanácskozásán a résztvevők áttekintették a fő dinnyetermő területek (Békés, Heves-Jászság, Baranya, Tolna-Fejér, Szabolcs-Szatmár régió) tavalyi terméseredményeiről és az idei várakozásokról szóló előzetes jelentést.

2018-ban 4844 hektáron termeltek görögdinnyét, a betakarított mennyiség pedig közel 159 ezer tonna volt. Ebben az évben hasonló termőterületen a tavalyinál nagyobb termés várható, ami elérheti a 200 ezer tonnát. Tavaly sárgadinnyét 512 hektáron állítottak elő, miközben a betakarított mennyiség összesen több mint 10 ezer tonna volt. A sárgadinnye idei termőterülete is hasonlóan alakul, de az előző évinél gazdagabb termés van kilátásban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Oláh Csaba pápai dinnyekereskedő elmondta, tavaly nem lehetett panasz a keresletre, a görög- és a sárgadinnye is jól fogyott.

Tapasztalatai szerint az idősebbek főként a régi retró dinnyét, azaz a telizöld-feketét keresik, a fiatalok pedig inkább a csíkos héjút viszik. A legtöbben általában 9–10 kilós görögdinnyét választanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!