nyáron megduplázódik a számuk

2019.05.21. 11:30

Keresettek és jól kereshetnek a diák munkavállalók

Demográfiai okokból és a csökkenő szabadidő miatt fogyatkozik a diák munkaerő, pedig a piac az elérhetőnél több fiatalt is tudna foglalkoztatni. Nyáron az idegenforgalmi és vendéglátós munkakörök mellett az árufeltöltés és az irodai munka lehet a sláger.

Laskovics Márió

Közeleg a nyári szünidő. Lesznek, akik csak pihennek, és lesznek, akik – szükségből vagy zsebpénz-kiegészítés gyanánt – munkát vállalnak a vakáció idejére. Megkérdeztünk két Veszprém megyei diákszövetkezetet, hogy milyen kilátásokkal tekintenek a szezonkezdésre.

Az 1994 óta működő Fürge Diák Iskolaszövetkezet évente 500–1000 diákot segít legalább egynapi munkához. Hajba Gábor régióvezető tájékoztatása alapján ugyanúgy szükség van a diák munkaerőre, mint az elmúlt években.

Azonban sokat romlott a diákok ráérése, illetve demográfiai okokból is van visszaesés a számukban. A piac több diákot tudna foglalkoztatni, mint amennyi elérhető. Mint mondta, partnereiknél nem jellemző, hogy a beáramlott kelet-európai munkaerő kiszorítaná a diákokat. Éppen azért hoznak a cégek külföldi munkaerőt, mert nincs elegendő megfelelő minőségű munkavállaló a hazai piacon.

– Általában elégedettek a diákokkal a partnereink, de vannak kivételek. Azt mondhatni, nem rosszabb munkaerő, mint a felnőttek. A leggyakoribb kereset egyre inkább a minimálbér (bruttó 857 forintos órabér) felett, óránként bruttó 900–1100 forint körül mozog. Mivel csak a személyi jövedelemadót vonják a bérükből, így bruttó keresetük 85 százaléka megmarad. Ráéréstől függően tehát akár havi 100–150 ezer forint is a diák zsebében maradhat – tudtuk meg a régióvezetőtől.

A diákok munkavállalási tendenciája kapcsán Hajba Gábor elmondta, már tizenöt éves kortól jelentkeznek, változó ideig, és szinte bármilyen munkát elvállalnak konkrét céljaik (fesztiváljegy, iskolai tandíj, jogosítvány stb.) érdekében. A tipikusan nyáron munkát vállalók általában egy hónapot dolgoznak. Illetve vannak, akik suli mellett, szabadidejükben vállalnak munkát.

A nyári szezonkezdet előtt sok munkalehetőséget tudnak kínálni, főleg a Balaton partján, ahol komoly munkaerőhiány van. Konkrét adatokat nem tudott szolgáltatni, de elmondta, többszörös a jelentkezések száma a szorgalmi időszakhoz képest. Az árufeltöltés, a hoszteszkedés, az irodai munkák és a strandi kisegítés a legkeresettebb nyári munkakörök a hozzájuk forduló diákok körében.

A 2005 óta működő Pannon-Work Iskolaszövetkezet kirendeltségvezetője, Takács Gábor megkeresésünkre közölte, évente 700–800 diák vállal munkát rajtuk keresztül a megyében. Náluk a szellemi – például adatrögzítés, pénztárosi – és a könnyű fizikai munkák a legnépszerűbbek, de hoszteszmunkát is nagyon sokan keresnek. Mint megjegyezte, a munkaerőhiány már ebben a szegmensben is megfigyelhető. Ennek részben demográfiai okai vannak, részben a felsőoktatási helyek szűkülésére vezethető vissza. Akik dolgoznak, azok viszont hosszabb időre és többé-kevésbé folyamatosan vállalnak munkát, akár év közben is. Ennek is köszönhető, hogy szövetkezetük évről évre két számjegyű növekedést tud produkálni.

– Jellemzően a nyár elején jelentkeznek a tizennyolc évnél fiatalabbak, év közben inkább az egyetemisták vannak többségben. Tanév közben heti pár nap a jellemző a többségnél. Nekik áruházi, leltározási vagy hoszteszmunkákat tudunk ajánlani, mert ezek eleve párnaposak, vagy a munka jellege biztosítja a rugalmasságot. Vannak olyan diákok is, akik akár az egész hónapot végigdolgozzák, mert csak néhány órájuk van, vagy éppen passzív félévesek. Nekik már gyári, raktári munkákat is tudunk ajánlani, ahol a partnereink értékelik, ha hosszabb távon tud dolgozni ugyanaz az ember – mondta el.

Takács Gábor szerint a cégek elégedettségét a diákok hozzáállása és a szövetkezet szolgáltatásának színvonala együtt határozza meg. A jól teljesítő diákokat nagyon kedvelik a cégek, hiszen gyorsan tanulnak, ügyesek, jól alkalmazkodnak, kreatívak. Szintén nagyra értékelik a rugalmasságot, amit az iskolaszövetkezet biztosít elsősorban, hiszen a cégek igényei folyamatosan változnak, akár napi szinten. Nyilván a bekerülési költség és az adminisztrációs teher alacsony szintje is okozza, hogy az elmúlt évtizedek alatt egyre népszerűbb és elterjedtebb lett ez a foglalkoztatási forma. Szinte minden általuk kínált munkán óránkénti 900 forint felett lehet keresni, és az 1100–1500 forintos órabér sem ritka.

– A nyári időszakban mindig sok érdeklődő van, ilyenkor minimum megduplázódik a taglétszámunk. Szerencsére ez egybeesik a cégek nyári szabadságolások okozta megnövekedett igényeivel, így a kereslet és kínálat egymásra találhat. Az idegenforgalomban, vendéglátásban a konyhai kisegítő, szakács, pincér, eladó, szobalány, recepciós munkakör népszerű, sok partnerünk már szállást is biztosít a messzebbről érke- zőknek – zárta a kirendeltségvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!