Környezettudatosság és higiénia

2019.07.22. 07:00

Kérhetjük saját dobozunkba az ebédet? – Ennek jártunk utána Veszprémben és Pápán

Információink szerint az elmúlt hónapokban megyeszerte egyre több étterem utasította vissza a vendégek által hozott ételtároló dobozokat, éthordókat, így az elvitelre kért ételt új, helyben vásárolt műanyag dobozokban vihették csak el.

Laskovics Márió, Horváth Virág

Sándor Mihály ügyvezető a törzsvendégek éthordóival a Gambrinus étterem konyhai bejáratánál

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Arról érdeklődtünk a Historia Hangvilla étterem két vezetőjénél, Szücs Balázs ügyvezetőnél és Borbély Zsolt üzletvezetőnél, hogyan tudnak megfelelni az ételek kiadásánál az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági feltételeknek a környezetszennyező, egyszer használatos műanyag dobozok mellőzése iránti törekvések szorításában. Rendeletben előírt kötelezettség, hogy a fogyasztói edények fertőtlenítő mosogatását az üzemnek kell elvégeznie, ha a szükséges feltételek hiányoznak, ott egyszer használatos edényeket, eszközöket kell használni. A Hangvilla éttermében nem csak a Műanyagmentes július nevű akció miatt igyekeznek csökkenteni az egyszer használatos edények számát.

A Hangvilla éttermét ezekre a változtatásokra nem a „műanyagmentes július” késztette, ez saját üzletpolitikájukból adódik, már tavaly elkezdték ezeket a lebomló anyagokat használni. Szücs Balázs hozzátette, nagyon örülnek neki, hogy más is beáll a sorba. Vannak azért olyan területek, ahol nem lehet teljesen elhagyni a műanyagot, de abban reménykedik, hogy a nagyobb multinacionális cégek is felismerik ezt a közös célt, és a jövőben nem PET-palackokban árusítják majd az üdítőiket. Közel egy-másfél éve használnak újrahasznosított szalvétákat már, tehát folyamatosan a környezettudatosságra törekszenek.

A Hangvilla étterme is igyekszik a környezettudatosságot erősíteni az intézményben, mostanában kezdik majd el lecserélni az egyszer használatos műanyag dobozokat, eszközöket, tárolóedényeket lebomló cukornádból készült edényekre, valamint a szívószál is papírból lesz. Az éttermi működési idő alatt üvegpoharakat használnak, ami szintén nem képez annyi szemetet. – Ez nyilván nekünk munkaerőben nagyobb befektetést igényel, hiszen az üvegpoharakat el kell mosni, elő kell készíteni, a vendég elé kell tenni. De úgy gondoljuk, hogy a környezetért ez megéri – fűzte hozzá az ügyvezető.

– A Hangvilla éttermében kétváltásnyi éthordó dobozt hoznak azok a vendégek, akik a menüztetésre fizetnek be. Hogyha valaki megrendeli a menüt, akkor annak van egy garnitúra edénye, amit mi tárolunk egy erre külön kialakított helyen, illetve amikor jön a következő adagért másnap, akkor az előző garnitúrát becseréli nálunk. Így forgásban tud lenni az elviteles doboz, és az előírásoknak megfelelően tudjuk elmosni azokat – mondta el Szücs Balázs.

A Hangvillában nagy százalékban helyben fogyasztják el az ebédet a vendégek, az ide betérő emberek 99 százaléka kihasználja az ebédidőt. Aki kevésbé felkészülten érkezik, és nincs váltás éthordógarnitúrája az étteremben, hanem gondol egyet, és betér egy dobozzal, amiben ételt szeretne elvinni, annak is van lehetősége ezt megtenni. Az étterem ugyan a szabályozás alapján nem fogadhatja el ezt a dobozt – hiszen nem ők mosták el az előírások szerint –, viszont eldobható dobozban kiadhatják az ételt a doboz árának felszámításával, amit aztán a vendég átönthet a saját éthordójába.

– Mivel nem tudjuk, hogy ez a hozott doboz milyen tisztaságú, így ételt mi ebben nem adunk ki, csak a saját műanyag dobozunkban. Hogy utána mit tesz vele, az már a vendég felelőssége – tette hozzá Borbély Zsolt.

A pápai Gambrinus étteremben huszonhat éve bevett gyakorlat a menüztetés. Mintegy hetven állandó kuncsaftjuk van, akik naponta érkeznek az éthordóikkal az egyfajta levesből és háromfajta főétel-lehetőségből álló, már egy héttel korábban kiválasztható menüért.

Sándor Mihály ügyvezető elmondta, arra kérik törzsvendégeiket, hogy két tiszta éthordóval rendelkezzenek a napi váltás miatt. Így sorba sem kell állniuk, amikor az aznapi ételért érkeznek, hanem pár percen belül átvehetik a hátsó, konyhai teherbejáratnál.

Sándor Mihály ügyvezető a törzsvendégek éthordóival a Gambrinus étterem konyhai bejáratánál
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szinte mindennap előfordul, hogy az éthordók utántisztítást, mosást igényelnek, hiszen többségében idős emberekről van szó, akiknek már nem olyan éles a szemük, hogy az apró ételmaradványokat mindig észrevegyék az otthoni mosogatáskor. Természetesen a jó nevű étteremben adottak erre a feltételek. Ahogy arra is, hogy a betérő, éthordóval nem rendelkező vendégnek is elcsomagolhassák az elvitelre kért ételt: egyszer használatos dobozokban, adagonként százforintos költség ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!