projektbemutató sajtótájékoztató

2019.07.31. 11:00

Napelemekkel csökkentik a Pannon Egyetem villamosenergia-fogyasztását

Napelemes rendszer kialakítására pályázott a Pannon Egyetem. A felsőoktatási intézmény közel 143 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázati felhívásán.

Balla Emőke

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora (balról jobbra), Gazdag Barna,aGátiba Solar Kft. ügyvezetője, Kovács Gyula egyetemi kancellár és Fodor Attila egyetemi docens Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A projekt célja a Pannon Egyetem épületeinek és épületrészeinek villamosenergia-fogyasztásának részbeni kiváltása megújuló energiaforrással működő termelőberendezéssel. A projekt 2017 novemberében kezdődött és idén augusz­tus 19-én zárul. A projekt összköltsége 143 millió forint, melynek támogatási értéke száz százalék.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora (balról jobbra), Gazdag Barna, a Gátiba Solar Kft. ügyvezetője, Kovács Gyula egyetemi kancellár és Fodor Attila egyetemi docens Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Pannon Egyetem veszprémi épületeinek tetőszerkezetére telepítendő 230 kW teljesítményű napelemes kiserőmű segítségével kívánja fedezni a villamos energia felhasználásának jelentős részét. A projekt a Pannon Egyetem A, B, J, M, N épületeit, az aula épületét, valamint a Jedlik Ányos Szakkollégiumot érinti.

A kivitelezés során a tartószerkezetekre a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező 872 polikristályos napelemet szerelt fel, figyelembe véve a jelentős szélterhelést is. Megvalósul a megfelelő, hálózati engedélyezés által jóváhagyott inverterek beépítése, a napelemekhez közel. A projekt hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez.

A projektet bemutató sajtótájékoztatón Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora azt mondta, fontos, hogy a hallgatók szemléletét formálják. Kovács Gyula kancellár szerint a kiépített napelemek hasznosan szolgálják a közösség jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!