Komfortosabb település

2019.08.26. 07:00

Elektromos töltőállomás és autóbuszok – Látványos fejlesztések Badacsonytomajon

A város olyan mértékben fejlődik, hogy már nem is egyenként, hanem hármasával, blokkokban adják át a fejlesztéseket.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ezekkel a szavakkal méltatta a település fejlesztését Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a napokban átadott három projekt avatása során a tájház udvarán. – Mindazok, akik a városban élnek, és akik turistaként odalátogatnak, egyaránt láthatják a település fejlődését. Ehhez azonban kell egy kapitány, egy csapat, a fejlesztési források sokaságához elengedhetetlen a jó koordináció, együttműködés. A projektek között közösségi kerékpárok, kerékpárút, kerékpártároló és csomagmegőrző egyaránt szerepel .

Egy felmérés szerint a Balaton környéki települések között Badacsonytomaj a harmadik helyen szerepel, ami a pályázati források lehívását illeti. Nagymértékű fejlesztés valósulhatott meg, gratulálok hozzá. Bízom benne, hogy a fejlesztések sora nem törik meg októberben, hiszen a forrásokhoz jól előkészített projektek kellenek – mondta a képviselő.

Krisztin N. László polgármester az elkészült projekteket összefoglalva elmondta, hogy a négy csoportba sorolt fejlesztési program első csomagjából adnak át most hármat. – Idetartozik a Zöld város projekt, amelynek célja a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett a közösségi tér kialakítása, a gazdaságfej­lesztés és a biztonság. Már csak azért is, mert az idei esztendőt a képviselő-testület a biztonság évének nyilvánította.

A 612 millió forintos projektből 41 millióból elkészült a badacsonyi ABC parkolója, amelyet tavaly már átadtunk. A badacsonyi alsó bazársor felújítása és ott a nyilvános illemhely kialakítása 80,5 milliós tétel volt. A badacsonyi strandbejárat elkészítése hozzávetőleg 295 millió forintba került. A tájház udvarának felújítására 145,5 milliót költöttünk. Utóbbi elemei között van a régi üzletsor helyén kialakított tér a zöldfelülettel, szökőkúttal, két üzlettel és egy irodával. Fejlesztettük a közvilágítást, megújult a parkoló és az út. A kerékpáros közlekedés komfortérzetének javítása 97,9 mil­liós projektből valósult meg, célja a településen belüli és a települések közti munkába járás feltételeinek javítása és a biztonság fokozása.

Krisztin N. László (balra) az elektromos autóbuszokat mutatja Fenyvesi Zoltánnak
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A projektben az iskola mellett 150 méter hosszú kerékpárút, járda, közvilágítás épült. A József Attila utcában 750 méter hosszú kerékpárút készült, a Kert utcában forgalomlassító intézkedéseket hajtottunk végre, felfestettük a kerékpárutat, három kerékpáros pihenőt alakítottunk ki és négy csomagmegőrzőt, valamint ke­rékpártárolót helyeztünk el. A fenntartható közlekedés céljára 54 millióból az iskola előtt 19 parkolóhelyet alakítottunk ki, közvilágítást fejlesztettünk, köztéri bútorokat vásároltunk. Saját erőt is felhasználva járdát építettünk az iskolabusztól a bejárati ajtóig, elektromos töltőállomást alakítottunk ki, két elektromos autóbuszt szereztünk be, amelyek helyi közlekedési feladatokat látnak el – sorolta a polgármester.

Hozzátette, hogy hamarosan közbringarendszert alakítanak ki 30 kerékpárral, és a program folytatása keretében tervezik a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic közti kerékpárút kiépítését is, amelyhez forrást keresnek – mondta a polgármester, és megköszönte mindazok munkáját, akik a projektben tevékenykedtek.

Az ünnepségen Dévai Nagy Kamilla és tanítványai működtek közre színvonalas műsorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!