már töppednek a szőlőszemek

2019.10.26. 11:30

Pécselyen hagytak fent olaszrizlinget, bízva a késői szüretben

Ha minden jól megy, még három hét is eltelik az utolsó szüretig. A vállalkozó kedvű borászok idén is hagytak olaszrizlinget a tőkéken, hátha összejön egy szép késői szüret.

Sági Ági

Kálmán József az Arias pincében, ahol az olaszrizling erjedése a végén jár

Fotó: Sági Ági/Napló

A pécselyi Arias Pincészetnél szépen alakul a szőlő, bár töppedni még nem kezdtek a bogyók.

– A kései szüret nagyon kockázatos. Ha kint hagyunk kései szüretre szőlőt, akkor azt úgy kell megtenni, hogy lemondunk róla. Ha mégis lesz belőle valami, akkor az öröm, ha nem, akkor azt is tudomásul kell venni. Ezt a szőlőt már koncentráltan éri a vadkár, viszik a madarak, elindulhat a rothadás, és egy olyan állapot is kialakulhat, amikor már nem szabad vagy nem érdemes leszedni – mondta el lapunknak Kálmán József borász, az Arias Pince vezetője.

Kálmán József borász, az Arias Pince vezetője
Fotó: Sági Ági/Napló

A késői szüret értékes bort ad, és jól mutat a szortimentben is. Van egy szűk fogyasztói réteg, aki kifejezetten ezt a bort keresi, de ez csak néhány százalék lehet a teljes kínálatból. A cél egy magasabb minőségű és beltartalmú, különleges olaszrizling készítése.

– Itt a pince mellett hagytunk fent negyed hektárnyi olaszrizlinget, bízva a késői szüret lehetőségében. Tavaly ugyanezt november 20-án szedtük, az időjárástól függ, hogy mikor lesz idén a késői szüret. Meglátjuk még, hogy töpped-e egyáltalán, hogy érdemes-e várni vele, vagy le kell szedni, ha már jobb úgyse lesz – tette hozzá a borász.

Az olaszrizling megfelelő körülmények között aszúsodik is
Fotó: Sági Ági/Napló

Az ideális az lenne, ha töppedne a szőlő, akkor jobb lesz a beltartalma, magasabb a cukortartalma. Legjobb a száraz meleg idő, bár idén olyan meleg van október végén, hogy a szokásosnál sokkal több darázs repked a fürtök közelében. Az olaszrizling megfelelő körülmények között az aszúsodásra is hajlamos.

–Ahhoz, hogy botrytises is legyen a fürt, rövid ideig kell egy alapnedvesség, hogy a bebarnult, elvékonyodott héjú bogyókon megtelepedjen a gomba, de aztán a száraz meleg az ideális. Ezen a tájon, ha október elején van nagyobb eső, akkor elindul ez a folyamat, és ha azt meleg követi, akkor tud kialakulni az édes botrytises, aszúhoz hasonló kései jelleg. Erre idén nem igazán számíthatunk, mert nagyon száraz az ősz, talán a hajnali pára tud segíteni még egy kicsit – mondta Kálmán József.

Kálmán József az Arias pincében, ahol az olaszrizling erjedése a végén jár
Fotó: Sági Ági/Napló

Jó idei évjáratra lehet számítani, mert szépek voltak a leszüretelt szőlők. A pécselyi birtokon néhány korai fajtánál (chardonnay, ottonel muskotály, rizlingszilváni) 90 százalékos volt a vadkár. A késői virágzású fajtáknál jó közepes mennyiséget jó cukortartalommal sikerült szüretelni. Az Arias pincénél az olaszrizling erjedése a végén jár, a korábbi szüretek már tisztulnak, november végén, december elején lesznek az első fejtések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!