Béren kívüli juttatások

2019.10.30. 20:00

Több év végi jutalommal terveznek idén a cégek, mint tavaly

A tervezettnél kevesebb fizetésemelést adtak idén a cégek, de az év végén több prémiummal és bónusszal is számolnak. Az állandó béren kívüli juttatások közül a mobiltelefon és a képzési lehetőségek biztosítása után az étkezési támogatás a legnépszerűbb – derült ki a legnagyobb magyar állásportál, a Profession.hu friss kutatásából.

Laskovics Márió

A Profession.hu által megkérdezett cégeknél a 2019-re tervezett 9,1 százalékos fizetésemeléshez képest átlagosan csak 8,3 százalékkal növelték a munkavállalók keresetét. A dolgozók egyharmada ráadásul még semmilyen emelést nem kapott eddig. Jó hír viszont, hogy idén tizenharmadik havi fizetést (28 %), bónuszt (56 %) és prémiumot (37 %) is több helyen terveznek osztani, mint tavaly. A közlemény szerint 2020-ra a vállalkozások átlagosan 8,2 százalékos bérnövekedéssel terveznek. A legnépszerűbb béren kívüli juttatás a mobiltelefon, a válaszadók hatvan százaléka adja ezt alkalmazottainak. Szintén jellemzőek a továbbképzések, tréningek, és az étkezési támogatás.

Az elmúlt két évben átlagosan nőtt a cégeknél tapasztalható fluktuáció aránya, azaz többen hagyják el a munkájukat, mint az előző években. A portál szakértői szerint az itthon megfigyelhető szint még mindig az „egészséges” kategóriába esik, ahol az új dolgozók belépése a működés előnyére szolgál. 2017-től kis mértékben csökkent (82-ről 75 %-ra) azon jelentkezők aránya, akik nem megfelelő tudással vagy tapasztalattal küldik el az önéletrajzukat egy pozícióra. A céges döntéshozók szerint egyre több jelentkező kér aránytalanul magas fizetést. Két éve még csak 38 százalékuknál jelentett ez problémát, jelenleg 68 százalékuknál. A radikális változást részben a növekedő munkaerőhiány okozza.

Optimisták a cégvezetők, 82 százalékuk 2020-ban növekedéssel, vagy legalábbis stabilitással számol a munkavállalók létszámát illetően. A derűs várakozások ellenére sok helyen nincs dedikált személy vagy csapat a toborzásra, és még több esetben hiányzik a tudatos tervezés. A kutatásban résztvevő cégek 45 százalékánál dolgozik HR csapat, de csak 28 százalékuk rendelkezik emberi erőforrás stratégiával. A tudatos bérpolitika két éve a munkáltatók háromnegyedénél volt megfigyelhető, 2019-re azonban hatvanöt százalékra csökkent ez az érték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!