Az elődök által kijelölt úton

2019.10.24. 07:00

Üzemlátogatáson a Balaton Bútornál – Nagy kihívás előtt áll a cég

Kevés olyan működő vállalkozás van ma hazánkban, mint a Balaton Bútor, amely 123 éves múltra tekinthet vissza úgy, hogy az elődök által kijelölt úton halad. Stern Herman és fiai alapították a gyárat 1896-ban a bakonyi bükk feldolgozására, amely ma is a gyártás egyik fő alapanyaga.

Molnár Sándor

Szalay Károly műszaki osztályvezető vezette körbe és tájékoztatta az üzemlátogatás résztvevőit

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A veszprémi Design Hét rendezvényeinek sorában, előzetes regisztrációt követően, az érdeklődők üzemlátogatáson vehettek részt a Balaton Bútor Kft.-nél. Ez az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy a veszprémiek szervezett keretek között betekintsenek egy számukra elzárt világba és megismerjék a gyárban zajló munkafolyamatokat.

A cégnél a dizájnnak nagy szerepe van, mivel először a látvány az, ami megfogja a vásárlókat, de emellett a kényelmi szempontokat is maximálisan kielégítik a termékek. Kalauz Károly ügyvezető igazgató elmondja, hogy ennek érdekében a cég folyamatosan hazai és külföldi tervezőkkel dolgozik. A gyártás során törekszenek arra is, hogy a régi, hagyományos mellett megjelenjenek a modern formák.

– Ha megnézik a jelenlegi kollekciónkat, látható, hogy vannak nagyon modern és retró stílusú bútoraink is. A Mydem egy retró vonalvezetésű bútorcsalád, de modern szövetekkel és ergonómiai kialakításokkal készül – hangsúlyozza példaként az ügyvezető. A veszprémi gyár különlegessége, hogy a termékek minden alkatrésze itt készül.

Szalay Károly műszaki osztályvezető vezette körbe és tájékoztatta az üzemlátogatás résztvevőit
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Komplex megoldást biztosítanak, egy-egy terméket a fejlesztéstől a kivitelezésig megvalósítanak. Bár külföldi nagyvállalatok beszállítójaként komoly szerepe van a Balaton Bútornak, de mint márka, inkább a hazai piacon erős. Érdekesség, hogy például ők szállították a Veszprém Arénába a lelátóüléseket, és részük volt a Hangvilla zsöllye székeinek gyártásában is.

A céget az elmúlt évtizedek üzleti modellváltásra késztették. Az utóbbi négy-öt évben folyamatos termékfejlesztésbe kezdtek és töretlenül fejlődnek. Vannak olyan produktumaik, amelyek stílusuk miatt kiválóan alkalmasak kávézókba, éttermekbe, közösségi helyekre, de vannak irodai és családi bútoraik is.

A hazai piacon nincs könnyű dolguk, mivel mindenki árérzékeny és a Balaton Bútor termékpalettája nem tartozik a legolcsóbb kategóriába, mivel tömörfa bútorokat készítenek. Szerencsére van igény a termékeikre, ezért folyamatos a termelés a 130 dolgozót foglalkoztató veszprémi, illetve a 12 fős budapesti telephelyen. Napjainkban a projekt jellegű megrendelésekre fektetik a nagyobb hangsúlyt.

Egy-egy iskola, egyetem, látogatóközpont, bíróság berendezésekor a megrendelők szeretik a jó minőségű, magyar termékeket, amelyek akár 20 évig is helytállnak, közösségi felhasználás mellett is. Kiderül, hogy még mindig nehéz jó szakembereket találni, mert sokan külföldre mentek, az itthon maradottakért pedig verseng a piac. A szakképzés döcög, egyeztetnek a különböző iskolák és szervezetek képviselőivel, hogy hogyan tudnák eredményesebbé tenni azt.

– A jövő egyik nagy kihívása az, hogy lesznek-e fiatal asztalos tanulók, de a szakképzési centrumok és az iskolák mindent elkövetnek azért, hogy ez a gond megoldódjon. Mi is azon vagyunk, hogy kineveljük az újabb és újabb generációkat – zárja a beszélgetést Kalauz Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!