A nyugat-dunántúli megyékben terem a legtöbb

2019.11.08. 11:00

A szelídgesztenye késő őszi forró csemegénk

Frissáruként már megtalálható a piacokon és az üzletekben a szelídgesztenye, ha pedig beköszönt a hidegebb idő, az utcai gesztenyesütőknél is megjelenik.

Polgár Bettina

Fotó: pixbay.hu

A szelídgesztenye hazánkban is honos, azonban nagyon igényes: termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni: kiegyenlített, csapadékosabb időjárás és savanyú talaj. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny hegységi termesztőtájakon – számolt be honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A portál tájékoztatása szerint hazánk éves szelídgesztenye-termésének nagy részét a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják.

Az árutermő szelídgesztenye-ültetvények területe mindössze 215,5 hektár, az ültetvények elsősorban a nyugat-dunántúli megyékben helyezkednek el. Az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, ami a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000–2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!