Jól haladnak a beruházások

2019.11.20. 07:00

Városok és falvak is gyarapodnak Veszprém megyében

A százmilliárd forintot is eléri a Veszprémnek a Modern városok programban nyújtott fejlesztés összege, mondta el Orbán Balázs miniszterhelyettes, aki a Polgári szalon vendége volt kedden.

Marton Attila

20191119 Veszprém Hangvilla Orbán Balázs miniszterhelyettes és Ovádi Péter ogy. képviselő sajtótájékoztatója Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter, megyénk 1. számú választókerületének or­szág­gyű­lési képviselője elmondta, a térség mind a 24 településének legalább egy nyertes pályázata van a Magyar falu programban. Hozzátette, összesen 850 millió forint értékben jutottak forráshoz a térség falvai.

A Modern városok program veszprémi beruházásairól Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, több projekt befejeződött, az uszoda építése folyamatban van, és olyan fejlesztés is akad, amely ezt követően kezdődik el.

Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, a Modern városok programhoz és a Magyar falu programhoz hasonló hazai fejlesztési projektre nem volt példa a rendszerváltozás óta. A Modern városok program 270 programelemére közel 3800 milliárd forintot fordít a kormány. Veszprém esetében a fejlesztés összege eléri a 100 milliárd forintot, a fejlesztések időarányosan jól állnak, szögezte le. Hozzátette, a jövőbeli forrásokat úgy csoportosítják, hogy Veszprém az Európa kulturális fővárosa 2023 eseménysorozatnak méltóképpen tudjon eleget tenni.

Orbán Balázs és Ovádi Péter a Polgári szalonban a példátlan fejlesztési programokról beszélt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar falu programról szólva a miniszterhelyettes kifejtette, a legkisebb településeket célzó támogatásokkal a falvak népességmegtartó képességét kívánják javítani. Az ország idei és jövő évi költségvetéséből egyaránt 150 milliárd forint jut erre a célra. Hozzátette, a forrásból 25 milliárd forintot tesz ki a falusi csok, a települések 75 milliárd forintra pályázhatnak – például belterületi utak, óvoda vagy közösségi ház felújítására –, és további 50 milliárd forintot az alsóbbrendű utak rendbetételére fordítanak.

Orbán Balázs arról is beszélt, az ország tizenhárom nemzetiségének támogatása a korábbi ötmilliárdról tízmilliárd forintra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!