szezonális vitaminbombák

2019.12.08. 07:00

Nem mindegy, milyen gyümölcsöket fogyasztunk télen?

Szerencsére egyre elterjedtebb körben dőlt meg az az elképzelés, miszerint a tél vitaminhiányos időszak.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

Napjainkban rengeteg friss zöldségből és gyümölcsből válogathatunk, főleg akkor, ha azokból válogatunk, amelyeknek ilyenkor van a szezonja.

A KSH adatai alapján a zöldség- és gyümölcsfogyasztás gyakorisága szignifikáns kapcsolatban van a nemmel, iskolai végzettséggel és anyagi helyzettel: a nők, a magasabb iskolai végzettségűek és a magasabb jövedelműek gyakrabban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. A naponta gyümölcsöt fogyasztók aránya a felsőfokú végzettségűek körében a legmagasabb, az alapfokú végzettségűek és az első jövedelmi ötödbe tartozók közt a legalacsonyabb. Az első jövedelmi ötödbe tartozók, illetve az alapfokú végzettségűek mintegy ötöde, míg a felsőfokú végzettségűeknek csak 3,1 százaléka fogyaszt heti rendszerességnél is ritkábban gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet.

A 16 éves és idősebb lakosságnak 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet, és 30 százaléka friss zöldségeket, salátát vagy frissen facsart zöldséglevet. A vizsgált célcsoport 12 százaléka a heti rendszerességnél ritkábban vagy sohasem fogyaszt gyümölcsöt (és gyümölcslevet), 14 százalékuk pedig zöldséget (és zöldséglevet). Azok aránya, akik heti szintnél ritkábban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, 8,2 százalék.

A fóliasátorban, üvegházban érlelt termékek nem annyira finomak, és kevesebb vitamintartalommal rendelkeznek. Télen egy üvegházi paprika C-vitamin-tartalma például alig 40-50 mg, ugyanez a nyári, szintén üvegházban termett paprikánál 150 mg körül van, ezért is fontos, hogy a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk, decemberben például az almát, birsalmát és a körtét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!