Sláger a virsli és a malachús

2019.12.30. 11:30

Ünnepekkor nem az ár a legfontosabb szempont – a minőséget keresik

A karácsonyi hal- és baromfivásárlás szilveszter előtt malac- és virslivásárlási lázba vált.

Sági Ági

Virsliből a magasabb hústartalmú, frankfurti és juhbeles a sláger

Fotó: Sági Ági/Napló

Bár szombaton nincs nagy tömeg a vásárcsarnokban, így sincs sok szabad pillanata a húsospult eladóinak.

– A kocsonyakészítési időszak már karácsonykor elkezdődött, de most van a csúcson. Slágertermék a bőrke, a köröm, a fül, a farok, a nyelv és a malachús.Malacból a közepes méretű, 25-30 kilogrammos a legkeresettebb, ami már nem annyira tejes ízű, hanem egy kicsit érettebb. A szilveszteri vagy más néven szopós malacot viszonylag kevesen fogyasztják, mert annak nagyon édes a húsa – mondta el lapunknak Czicza Krisztián, a Vajda-Hús Kft. üzletvezetője.

Van, aki a kocsonya mellé visz füstölt árut is, csülköt, tarját, darabolt combhúst. Malacsütéshez a szalonnafélék fogynak, a feldolgozott húskészítmények között a sláger a virsli. Ebből is a jó minőségű, magasabb hústartalmú frankfurti és juhbeles virsli iránt nagyobb a kereslet. A veszprémi piac szaküzletében kétféle virslit és debrecenit tartanak.

– Ezek minimum 80-85 százalék húst tartalmaznak. Mi ugyanazt áruljuk egész évben, mint év végén, így akik nálunk szoktak vásárolni, azok már ismerik a terméket. Az a tapasztalatunk, hogy ünnepekkor az ár nem számít annyira, az a lényeg, hogy legyen a keresett áruból. Decemberben sokkal többet vásárolnak az emberek, egy átlagos hónaphoz képest megduplázódik, megháromszorozódik a forgalom – tette hozzá az üzletvezető.

Virsliből a magasabb hústartalmú, frankfurti és juhbeles a sláger
Fotó: Sági Ági/Napló

A baromfivirslit vagy a reformtermékeket nem keresik, ünnepekkor a többség a hagyományoknak megfelelően vásárol. A fogyasztási szokások változása leginkább a halvásárlásban mutatkozik meg. Egyre többen esznek szilveszterkor is halat, a friss édesvízi halszeletet és a tengeri halfilét egyaránt keresik.

A nagy rohamokban komoly feladatot jelent az áruutánpótlás szervezése, de hiány nincs semmiből. Az árak viszont az alapanyagárak emelkedése miatt tavaly óta jelentősen emelkedtek.

Az erős decembert a gyengébb forgalmú január, február követi, s a következő nagy roham húsvétkor jön majd. A gyengülő forgalomban szerepet játszhat az is, hogy az év eleje a háztáji disznóölések időszaka, sokan kapnak ilyenkor disznótoros csomagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!