Politika csúcsformában

2020.02.17. 20:00

Palkovics László volt a Pannon Egyetem vendége

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézetének szervezésében valósult meg a Politika csúcsformában soron következő előadása hétfőn, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást az MI és alkalmazásai, különös tekintettel az autonóm gépekre címmel.

Horváth Virág

20200217 Veszprém, Pannon Egyetem, Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadása MI és alkalmazásai, különös tekintettel az autonóm gépekre címmel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat azzal a céllal indult, hogy a politikai élet meghatározó szereplői egy közösen egyeztetett témát mutassanak be a Pannon Egyetem oktatói és hallgatói számára. András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta, Palkovics László ezen az eseményen mint professzor, tehát tudományos minőségében érkezett. Az intézet felkérése alapján a miniszter a szűkebb civil szakmai munkáját mutatta be a rendezvényen. A mesterséges intelligencia hazai alkalmazásának, használatának tapasztalatai, illetve a hasznosítás jövőbeli lehetőségeit vázolta specifikus példákkal kiegészítve.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Palkovics László előadásában kiemelte, a társadalomtudományok a mesterséges intelligencia, és szűkebben véve az önjáró autók témakörében fontos kérdésekben, főként erkölcsi problémák megoldására adhatnak választ. – Azok a félelmek, amelyek a mesterséges intelligenciával kapcsolatosak, hogy szükség lesz e az ember „természetes” intelligenciájára, erősödnek. Nagyon sok kérdés, amit ez a témakör felvet, kevésbé műszaki jellegűek, sokkal inkább a társadalomtudomány fog tudni ezekre választ adni, például arra, hogy tudnak e a robotok adót fizetni, vagy felelősséget vállalni.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást az MI és alkalmazásai, különös tekintettel az autonóm gépekre címmel
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A sokrétű előadásban a miniszter kitért a mesterséges intelligencia felhasználási módjaira is. Kiemelte, a jelenlegi szinten ez a technológia csupán arra szolgál, hogy az embert segítse, nem tart ott, hogy helyettesíteni tudja. Példáiban egyértelművé vált, hogy az MI csupán kiegészítő feladatokat tud ellátni, ahogy az okos készülékeinkben is tapasztalhatjuk, képes az arcfelismerésre, hangfelismerésre, zenekomponálására, és struktúrák feltérképezésére. Ez utóbbi az orvostudományban nyújt például segítséget, hiszen egy összetett szövetmintában akár az MI könnyebben kiszűri az anomáliákat, viszont a döntést a szakembernek kell meghoznia.

Ugyanennek a technológiának viszont az árnyoldalairól is szó esett, elmondta, a deep fake, vagyis a fotóknál és videóknál használt manipuláció már a politikai körökben is használatos.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Palkovics László előadása az önvezető gépek – autók, drónok és más eszközök – témaköreit, valamint több magyarországi példát, ügyfélszolgálati programot is érintettek. Előadását követően a hallgatóságnak is lehetősége nyílt moderált keretek között hozzászólni vagy kérdezni a témával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!