Tavasz a méhészetben

2020.04.17. 17:30

Minimális volt a téli veszteség a pécselyi méhészetben

Szépek, erősek a méhcsaládok a tél után a Máté családi méhészetben. A korán jött tavasszal a fiasítások is korábban kezdődtek, már csak a virágzó kultúrák hiányoznak a rekordévhez.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- Nálunk az elmúlt tíz évet nézve most a legszebbek a méhcsaládok. A téli veszteség is minimális volt, a 240 családból mindössze tízet számoltunk fel, de ezeket sem pusztulás miatt, hanem az anyátlan, vagy rosszul teljesítő családokat számoltuk fel. A többinél is legfeljebb tíz olyan van, amelyik anya- cserét igényel, most a kiegyenlítéssel foglalkozunk, azaz az erősebb családoktól elveszünk fiasítást, hogy ne nőjön a rajzási kedv-mondta el Máté Dávid méhész.

Máté Dávid
Fotó: Sági Ági/Napló
Fotó: Sági Ági/Napló

A mandulát, kajszi- és őszibarackot elvitték a szokatlan tavaszi fagyok, ezt a hidegek a méhcsaládok még jól bírják. Máté Dávid elmondta, hogy az időjárás- előrejelzést ilyenkor figyelni kell, a lényeg, hogy elég élelem álljon a méhek rendelkezésére. Hidegben a a méhek kaptárban lévő mézből fogyasztanak, ennek energiájával rezegtetik szárnyukat, hogy a fiasításokat melegen tartsák. Ha ilyenkor nincs bent elég élelem, az könnyen a család vesztét okozhatja. A méhész ilyenkor tartalék mézes keret berakásával, vagy külső etetéssel pótolja a hiányzó táplálékot. Bár a mostani hideg is okozott kis megtorpanást, a virágok folyamatos nyílásával a családok tovább tudtak fejlődni. 12- 13 fokban a méhek már virágport gyűjtenek, 18-20 fokban pedig már a nektár hordás is elkezdődik.

- Száraz a tavasz, most az itatásra is nagyon kell figyelni. Nincsenek pocsolyák, nincsenek vizes területek, ilyenkor az itatókat is tölteni kell, mert a fiasítás itatásához sok víz kell. Nagy kérdőjel most az akác. Itt Pécselyen a telephelyünk környékén az összes akác teljesen elfagyott. Bár ez nem zárt erdő, csak egy fasor, a kollégákkal beszélgetve sok jóra egy zártabb erdőben sem számítunk. Azt mondják talán maradt valami, de ez majd csak virágzáskor derül ki.

 

Az akác a repce után következik, mi néhány nap múlva visszük a családokat repcére. A repcék is változatosak, az adott terület nedvességtartalmától függően szebbek vagy gyengébbek, de látszik rajtuk az alakuló aszály. Már jártunk úgy aszályos időszakban, hogy a szárazság miatt a virágok nem nyíltak ki, hanem beszáradtak. Emlékeim szerint még nem kezdtünk ennyire bizonytalanul évet. Itt vannak a gyönyörű, erős családok, de a repcétől ameddig látunk minden bizonytalan-tette hozzá.

A Máté család a megtermelt méz egy részét a balatonfüredi piacon értékesíti. Néhány hete a füredi piacon is jelentkezett a koronavírus miatti felvásárlási láz, de gyorsan visszaállt a rend. Bár sokkal kevesebb a vásárló a piacon, a forgalom az ilyenkor szokásos mennyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!