A jelenlegi helyzetben sok pincészet vállal házhoz szállítást

2020.05.05. 07:00

A hegyközség legjobb borai versenyeztek

Még a járványügyi korlátozások bevezetése előtt megtartották a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség borversenyét. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a faluház adott otthont a bírálatnak.

Sági Ági

A versenyre idén rekordszámú bormintát neveztek, ezeket szakmai zsűri bírálta el Fotó: Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség

– A versenyre idén rekord­számú bormintát neveztek. 25 termelő 130 mintáját bírálták a szakértők. Változatos fajtákkal neveztek a borászok, olaszrizling borból volt a legtöbb, összesen 39 minta, hiszen ez a borvidék és egyben a hegyközség zászlós bora is. Bíráltak még egyéb fehérborokat, rozéborokat, vörösborokat és gyöngyöző borokat is – mondta lapunknak Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

A bírálatot Simon Cecília, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség tagja vezette, aki szakmaiságával, borbírálói rutinjával irányította a három különálló zsűrit. A versenyen négy nagy aranyérem született, mindegyik a 2019-es évjáratból. Két olaszrizling (Arias Borászat, Ódor József) és két Irsai Olivér (Koronczai Pince, Skrabski Pince) száraz fehérbor kapta ezt a díjat. Ezenkívül 24 aranyéremnek, 77 ezüstéremnek, 23 bronzéremnek és két oklevélnek örülhettek a termelők. Az ünnepélyes eredményhirdetést egyelőre elhalasztották.

– Habár azt talán mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy ezek bírálói eredmények, amelyek nem mindig esnek egybe a fogyasztói „érmekkel”, de nagy segítség, hogy a borokat más, idegen, szakmai bírálat is minősíti. Ezen a borversenyen két külön címet is adunk a kiválóan szereplő borászoknak. Az egyik cím Az év szőlőtermelője, melyet idén Kálmán József, az Arias Borászat tulajdonosa nyert el. Az év ifjú borásza címet a 40 év alatti borászok kaphatják. Idén ezt a díjat Fodor Gábor, a Fodorvin Családi Pincészet ifjú borásza kapta meg.

A zömében 2019-es évjáratú borok szépek, finomak, érdemes kóstolgatni őket, megállják a helyüket. Ne felejtsük el, hogy a bor mértéktartó, tudatos fogyasztásával egy élvezeti, jótékony hatású, stresszoldó terméket fogyaszthatunk – nyilatkozta a Naplónak Balogh­né Király Mónika.

A versenyre idén rekordszámú bormintát neveztek, ezeket szakmai zsűri bírálta el Fotó: Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség

A jelenlegi járványügyi helyzetben sok hegyközségi borászat vállal házhoz szállítást. Az egyre erősödő tavaszi napsütésben mi is eshet jobban, mint egy-két pohár, szódabuborékkal teli fröccs a teraszon?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!