fejlesztés

2020.05.08. 20:00

Hat pályázatot nyert Vilonya a Magyar Falu Programban

A település összesen hat sikeres pályázatot tudhat magáénak a Magyar Falu Programban, amelyből kettőt a református egyház, négyet pedig az önkormányzat fordított fejlesztési célokra.

Horváth Virág

20200507 Magyar Falu program keretin belül Óvádi Péter országgyűlési képviselő látogatást tesz Vilonyán. a képen Óvádi Péter és Fésüs Sándor polgármester Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egyik közel tizenötmillió forint összegű nyertes pályázat részeként felújították a település parókiáját, ahol Pap Gábor református püspök, szabadságharcos született. Bikádi László, a település református lelkésze elmondta, a Vilonyai Református Egyházközösség által nyert pályázaton közösségi térré alakították a parókiát, melyet úgy újítottak fel, hogy igyekeztek meghagyni történelmi jellegét. A református egyház másik nyertes pályázatából a temető kerítését újították fel.

A Magyar Falu Program eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására Vilonya Község Önkormányzata kevesebb mint négy és fél millió forintból vásárolt eszközparkot, mellyel az egész évet átölelő közterületi munkálatok elvégezhetők. Az eszközöket a veszprémi Kertigépklinikától vásárolták meg, a pályázati plafon ebben a kategóriában 15 millió forint volt, de a település az elnyert 4,3 millió forintból hómarót, traktor fűnyírót és bozótvágót is tudott vásárolni.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Vilonya továbbá orvosi eszközöket, óvodai játszótéri eszközfejlesztést és a járdafelújítás anyagtámogatását segítő pályázatokat nyert meg a program keretében. A hat sikeres pályázat közel negyvenmillió forinttal támogatja a település fejlődését.

A 2020-as Magyar Falu Programban további orvosi eszközöket pályáznak meg, illetve a település szeretne pályázni továbbá a belterületi útfelújításra, hiszen a 680 lélekszámú település új utcájába a 32 telek 70 százalékába új beköltöző családok érkeznek, tehát nem tősgyökeres vilonyai lakos, és itt mart aszfalt burkolattal szeretnék ellátni a jelenleg murvás útszakaszt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Az utóbbi egy-másfél évben a kormányzati támogatásnak köszönhetően egyértelműen látszott az, hogy megélénkült a telekvásárlási kedv, a 32 kimért telekbő már csak három vár tulajdonosra. Az új beköltözők nagy százalékban vették igénybe a falusi CSOK támogatást, ami Vilonya tekintetében igényelhető – mondta el Fésüs Sándor polgármester.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, a Magyar Falu Program nagyon sokrétű, az önkormányzatoknak olyan lehetőséget biztosít, amely száz százalékos intenzitással, önrész nélkül segíti a településeket.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő gratulált a településnek a sikeres pályázatokért
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hozzátette, Vilonyán kiemelkedő, hogy az önkormányzat és az egyház milyen jól együtt tud dolgozni, és fontos az, hogy a település elindult azon az úton, hogy nemcsak az ott élők érzik jól magukat, hanem folyamatos a település lélekszámának a növekedése, ami azt mutatja, hogy egy élhető településről van szó, ahová szívesen költöznek ki családok és választják otthonuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!