Rosszkor jött a csapadék

2020.06.25. 07:00

Fagykár és eső is tizedelte a gyümölcsöket

A héten kezdődött a meggyszüret a Morello Kft. ültetvényén. A termés mennyisége a tavalyinál kevesebb, az év folyamán fagykár, jégkár, viharkár is érte az ültetvényt. Az árak a csökkent termésmennyiséget nem tükrözik, a tavalyinál alacsonyabbak.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A Morello Kft. 220 hektáron gazdálkodik, 198 hektáron ipari feldolgozásra alkalmas cigánymeggyet termesztenek. A betakarítás géppel történik, a gép a fát megrázza, a meggy ponyvára potyog, onnan ládába, pótkocsira majd kamionra kerül, ami a feldolgozóba szállítja. A kézi szedésű meggy körülbelül egy hétig tárolható, az ipari meggyet néhány nap alatt fel kell dolgozni. Fagyasztani kell, darálni vagy más technológiával eltarthatóvá tenni. A felsőörsi meggy bio minősítésű.

Fotó: Sági Ági/Napló

– Nagyon rossz volt ez az év, egyenlőtlenül érkezett a csapadék, május elején voltak hideg periódusok, melyek a virágzást is érintették, még fagykárunk is keletkezett. A meggy még jobban átvészelte, de a 17 hektárnyi kajszin 100 százalékos a fagykár, innen egy darab barackot nem lehet szüretelni. Bár termés nincs, a növényvédelmi beavatkozásokat a kieséstől függetlenül el kell végezni – mondta el lapunknak Lénárt István, a Morello Kft. cégvezetője.

Fotó: Sági Ági/Napló

A máshol nagyon várt csapadék a cseresznye- és meggytermelőknek nem kedvezett, a gyümölcsök egy újabb növényvédelmi kezelésre szorulnak. A szomjazó ültetvényeken az eső hatására a gyümölcsök kirepednek és kitetté válnak a kórokozó gombák fertőzésének, például a moníliának. Mindemellett a napsütés és a meleg is nagyon hiányzott a csonthéjasoknak.

Papp Dávid, a Morello Kft. munkatársa a Felsőörs közelében lévő ültetvényen
Fotó: Sági Ági/Napló

– Biológiailag megérett a meggy, ilyenkor kerül, amibe kerül, gyorsan le kell szedni. Idén kevesebbet kínálnak érte, mint tavaly, arra hivatkozva, hogy a feldolgozás költségei nőttek. Ugyanakkor a feldolgozó pár hónap alatt a pénzéhez jut, a termelő 9-10 hónapot vár, és csak az utolsó utáni pillanatban tudja meg, érdemes volt-e leszedni a termést. Mi is hétfő reggel a saját szakállunkra kezdtük a szüretet, délután kaptuk meg az árat, ekkor lehetett eldönteni, hogy kiborítjuk egy gödörbe az egészet, vagy elviszi a feldolgozó. A kapott ár éppen fedezi a költségeinket, és még ennek is örülhetünk, hiszen a biomeggyért jobban fizetnek; a konvencionálisan gazdálkodóknak csak a felét ajánlják. Ebből az árból viszont nem tudunk tartalékot képezni, fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!