Levendulás kajszibarack

2020.06.13. 20:00

Füredi finomság lett a Balaton fagyija

Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltjával a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó nyerte el idén a Balaton fagyija címet, amit a Balatoni Turizmus Szövetség hirdetett meg. A füredi fagyizó két éve is elnyerte ezt a rangos elismerést.

Kovács Erika

Márton Sándor büszkén mutatja a győztes fagylaltot, amit környékbeli alapanyagokból készített

A versenyre 13 cukrászat és fagylaltműhely nevezett. Különdíjat nyert a balatonszemesi Margaréta fagyizó ZabSzemes édessége, a veszprémi Völgy fagyizó Tök Jó Fagyi nevű sós, tökmagos, vaníliás variációja, valamint a balatonboglári Tejvirág fagyizó Balaton forró csókja fantázianevű fagylaltja.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke megkeresésünkre elmondta, az idei verseny más volt, mint az eddigiek, hiszen a korábbi években a Nyitott Balaton programsorozat keretében már a Balaton fagyija győztesével indították tavaszi turisztikai kampányukat.

A pandémia azonban keresztülhúzta a szolgáltatók és az idegenforgalmi szakemberek számítását is. Így a hetedik alkalommal megszervezett versenyt csak júniusban rendezték meg.

A négytagú zsűri végigjárta a benevezett fagylaltozókat, és több tényezőt is figyelembe véve hozták meg a döntésüket. Ilyen volt az íz, illat, állag, szín, dekoráció, praktikum.

Fekete Tamás kiemelte, idén több új fagylaltozó is jelentkezett, és a zsűriben azt tapasztalták, hogy jelentős a minőségi fejlődés. – Ez örvendetes, mert célunk, hogy mind több minőségi és helyi alapanyagokból készült kézműves fagylaltot kínáljanak a balatoni fagylaltozókban – fogalmazott.

Éskovács Péter, a szövetség kommunikációs tanácsadója arról beszélt, hogy ma már létezik a „fagylaltturizmus”, és sokan azért mennek el egy-egy helyre, hogy egyenek egy jó fagyit. Kiemelte, a balatoni turisták egyre inkább keresik a kézműves fagylaltokat a közepes vagy gyenge minőségű tömegtermékek helyett.

Márton Sándor büszkén mutatja a győztes fagylaltot, amit környékbeli alapanyagokból készített

Márton Sándor, a győztes balatonfüredi fagyizó tulajdonosa azt mondta, letisztult ízű fagylaltot készített, kevés cukorral, amiben jól érzékelhető a környékbeli gazdáktól származó gyümölcs, és ehhez simul finoman, nem tolakodóan a levendula, ami szintén a közelből származik. A gyümölcs és az illatos növény is jellegzetes a Balaton-felvidéken. Sándor két évvel ezelőtt már elnyerte a kitüntető címet az Anna-báli csemegével. Úgy fogalmazott, nem tesz mást, mint nagy odafigyeléssel készíti a fagylaltot, ami 24 esztendeje szenvedélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!