az akcióterv második szakasza

2020.06.13. 07:00

Megyénkben is több intézkedéssel védik a gazdaságot

A kormány a gazdaság stabilitása és a munkahelyek védelme érdekében több mint 3000 milliárd forintot hagyott a gazdasági szereplőknél – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Marton Attila

Ovádi Péter hangsúlyozta, a vidéki települések további fejlesztési forrásokra számíthatnak jövőre is

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt kellett meghozni – mondta a kormánypárti politikus, aki felidézte: a gazdaságvédelmi akcióterv első szakaszában a március 18-ig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét év végéig felfüggesztették a magánszemélyek és a vállalatok esetén is. Több mint 81 ezer kisvállalkozó kapott adómentességet, és 24 szakmában nem kell járulékot fizetnie a munkáltatónak a dolgozók után, míg a munkavállalási szabályok rugalmasabbak lettek, a végrehajtásokat felfüggesztették.

Április elején elindult az akcióterv második szakasza azzal a céllal, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, ahányat a járvány megszüntet.

– A munkahelyek megőrzése érdekében a munka leállása idejére kieső bér 70 százalékát átvállalja az állam három hónapra, amivel megelőzhetők a leépítések. Ezt a támogatást eddig több mint 10 500 munkavállaló után vették igénybe Veszprém megyében. A kormány három hónapra átvállalja a kutatási, fejlesztési munkakörben dolgozó diplomások bérének 40 százalékát, megyénkben eddig ezt több mint 1100 munkavállaló után igényelték – ismertette Ovádi Péter.

Ovádi Péter hangsúlyozta, a vidéki települések további fejlesztési forrásokra számíthatnak jövőre is
Fotó: Penovác Károly/Napló

Mint mondta, a családok és a nyugdíjasok érdekében megmaradnak a kedvezmények, és 2021-től visszaépíti a kabinet a 13. havi nyugdíjat. Hozzátette, az akcióterv részeként több kiemelt ágazat többletforrásra számíthat, valamint a vállalkozások kedvezményes hitelt vehetnek fel.

Az országgyűlési képviselő a 2021-es költségvetés napokban tartott vitájában örömét fejezte ki a büdzsé tervezetével kapcsolatban, amely a Modern városok program és a Magyar falu programnak köszönhetően fejlesztéseket hoz a vidéken élőknek. Utóbbira a 2019-es 50 milliárd forint után 90 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!