15 millió búzaszem

2020.08.28. 17:30

Átadták a Magyarok kenyere program adományozó okleveleit

Átadták az okleveleket a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Veszprém megyei adományozó ünnepségén. Az oklevelek átadása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének éves megyei küldöttgyűlésén történt.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- A hagyományos búzaösszeöntő napot idén a járványhelyzet miatt nem tartottuk meg. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége közös szervezése, a tizenötmillió búzaszem a tizenötmillió Kárpát-medencei magyart szimbolizálja. A program első évéhez képest tavaly már nyolcvanszor annyi búza gyűlt össze, a felajánlás hatezernél is több határon inneni és határon túli magyar gazdától érkezett – mondta el Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke.

Fotó: Sági Ági/Napló

Veszprém megyében még tart a gyűjtés, hiszen itt az ország alföldi régióihoz képest később kezdődik az aratás, és vannak eltérések a megyén belül is.

- Eddig a megyében több mint 16 tonna búza gyűlt össze 220 adományozótól, azaz már megdöntöttük a tavalyi rekordot.

Köszönjük a gazdálkodóknak, hogy az ügy mellé álltak. Az adománybúzát a mezőlaki GABÉRT Szövetkezet és a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. közreműködésével gyűjtöttük, az őrlést a veszprém-kádártai Szatmári malom végzi. A búza egy része a megyében marad, a másik részét pedig határon túli magyarok megsegítésére fordítjuk.

- Idén az adományozottak köre is bővült, a Gyermekmosoly nagycsaládos egyesület céljai is megegyeznek a Magyarok kenyere program céljaival, így a kuratórium úgy döntött, hogy idén már négy szervezetet támogatunk liszttel a megyéből. Rajtuk kívül támogatjuk Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, a Veszprém Főegyházmegyei Karitászt, a Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetét -tette hozzá Sövényházi Balázs.

Az adományleveleket Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinátora, Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Baráth Gábor, a Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója, Császár Zsuzsanna, a Gyermekmosoly Nagycsaládos Egyesület elnöke és Hamperger Gábor, az egyesület titkára vette át.

A Magyarok kenyere programot „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” 2018-ban Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!