Különös évet zár a nemesvámosi gyár

Az MTD Hungária Kft. nemesvámosi telephelyén a pakolás utolsó fázisait végzi éppen a még állományban maradt dolgozók egy része. Az amerikai tulajdonos döntésének következményeként a cégnél három ütemben hajtották végre a leépítéseket. A megmaradó, mintegy 60 dolgozó már átköltözött Veszprémbe a Házgyári útra, ahol raktározási, pénzügyi és kereskedelmi tevékenységet folytatnak.

Molnár Sándor

Költözik a gyár, főszerepben a targoncások

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A járvány második hulláma egyelőre nem okozott gondot a vállalkozásnál. A belépéskor lázat mérnek, a raktárban dolgozók pedig annyira nincsenek kitéve a veszélynek. A targoncásoknak előírás a maszk viselése, és a munkájukból kifolyólag amúgy is tartják a kellő távolságot. Az irodai dolgozók pedig teljesen át tudnak állni a home office- ra, amennyiben szükséges. Mindenki rendelkezik laptoppal, és így otthonról, online végezhetik a munkájukat.

– Mivel már nincsen gyárunk, minket annyiban érint a járványhelyzet, hogy nem tudjuk, milyen lesz a piac jövőre, és emiatt hányan veszítik esetleg még el az állásukat – értékeli a külön- leges helyzetet Hodács László ügyvezető, aki elárulja, hogy náluk is előfordultak pozitív esetek, de emiatt nem kellett senkinek táppénzre vonulnia, mivel otthonról folytathatták a munkát az érintettek.

Költözik a gyár, főszerepben a targoncások
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiderült az is, hogy a cégnél értékesítési szempontból katasztrofális volt a március és április Magyarországon és Európában egyaránt. Májustól azonban sikerült behozni a korábbi lemaradást, sőt túlszárnyalták a tavalyi évet, és hozzák az idei tervet is.

– Mi összességében jól jöttünk ki a vírushelyzetből. A karantén alatt az emberek otthon voltak, és nekiálltak kertészkedni. Még soha ennyi traktort nem adtunk el, mint idén. Persze vegyes a kép, mert egyrészt volt a vírushelyzet, másrészt sajnos megéltük a gyárbezárást – meséli Hodács László, aki a vámosi gyárra visszatérve elmondja még, hogy augusztus 7-e volt az utolsó termelési napjuk. Ekkor az elbocsátás első hullámában körülbelül 300 embertől váltak meg. A többiek elkezdték összepakolni a szerszámokat és a gyártóeszközöket, amelyekre az Egyesült Államokban lesz szükség.

Szeptember 30-án távozott a dolgozók második hulláma a gyárból, és október 31-ig fejeződik be a harmadik hullám. A pénzügy és a kereskedők már a Házgyári úton dolgoznak, a nemesvámosi telephelyre pedig hamarosan lakat kerül, és várja a megfelelő vevőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!