mérföldkőhöz érkeztek

2020.10.17. 07:00

Anyagvizsgáló laboratóriumot avattak Herenden

Az Agrárminisztérium feladatai közé tartozik, hogy országos szinten megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdasági fóliahulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek.

Molnár Sándor

20201016 Herend Csatári Plast Kft. technológiai rendszer és anyagvizsgáló laboratóriumának avatása Nagy István miniszter, Jánszky László polgármester, Csatári László ügyvezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A magyar licenc, a hazánkban és az EU számos országában már bejegyzett Csatári-féle szabadalom megkönnyíti, hogy ezt, a mezőgazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fontos feladatunkat maradéktalanul teljesítsük – fogalmazott Nagy István agrárminiszter az avatón.

Ünnepélyes keretek között az agrárminiszter avatta fel a Jáger Csoport technológiai rendszer- és anyagvizsgáló laboratóriumát a herendi Majolika parkban. Nagy István elmondta, a minisztérium célja az, hogy – a vidék gazdaságát erősítve – minél kisebb költséggel és környezeti terheléssel, minél egészségesebb, jobb minőségű, piacképesebb árut állítsanak elő a magyar mezőgazdasági termelők, élelmiszergyártók, és mindezt nagyobb jövedelmezőség mellett. Ez csak úgy valósítható meg, ha a kutatás-fejlesztés eredményeit mind nagyobb arányban alkalmazzuk, és átültetjük a mezőgazdasági gyakorlatba. Az agrárminiszter kiemelte, a Csatári Plast Kft. technológiai rendszere és anyagvizsgáló laboratóriuma kiváló példája annak, hogy a komoly szellemi és anyagi ráfordítást igénylő kutatás-fejlesztés, a tudástranszfer, az innováció olyan sokszorosan megtérülő befektetés, amely hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást hazánkban.

Csatári László elmondta, hogy a laboratóriumra 250 millió forintot költöttek saját erőből. Az új labor alkalmassá teszi őket arra, hogy bevizsgálják a különböző műanyagokat, és kiderítsék azt, hogy milyen keverékeket kell használniuk ahhoz, hogy a lehető legjobb minőséget hozzák ki a hulladékokból. Ezek nélkül az információk nélkül nem létezik újrahasznosítás, ezért mérföldkő a labor átadása az életükben.

Az ügyvezető kitért arra is, hogy az agrárszektorból kikerülő szennyezett fóliákból, rafiákból csodadolgok készíthetők, ráadásul közös felelősségünk, hogy tegyünk a tisztább jövőért. Kiderült az is, hogy az üzemben a vendégeknek is bemutatott gép, és az alkalmazott technológia nyolc év saját fejlesztőmunkájának az eredménye. A herendi üzemben egyébként készült már próbagyártásban szemeteskuka, zajszigetelő fal, egészségvédő álláskönnyítő szőnyeg és gyümölcsös kosarak. Tervezik még öntözési rendszerekhez csöpögtetőcsövek gyártását, és szerepel a tervek között vadháló, szúnyogháló és csibeháló gyártása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!