Házhoz viszik az ételt

2020.12.22. 07:00

Járványkezelés: mentőöv a vendéglátóhelyeknek

A kormányzati áfacsökkentésnek köszönhetően a korábban megszokott forgalommal vészelik át a járványhelyzetet a november óta csak házhoz szállítással üzemelő vendéglátóhelyek.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió, Sági Ági

A Gusto 13-ban a nehézségek ellenére együtt van a csapat. Szakál Bálint üzletvezető a frissen sült bejglikkel

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A pápai Pepó Pizza Bár a kormányzati óvintézkedésekkel összhangban november 11-e óta nem fogad beülő vendégeket, kénytelen csak a házhoz szállításra hagyatkozni. Radics Péter tulajdonos lapunknak nyilatkozva elmondta, a városban sok étterem állt át a házhoz szállításra, ezáltal kibővült a rendelési kínálat, s talán – a gazdasági tényezők mellett – ez is közrejátszik abban, hogy a pizzéria forgalma mintegy 20-30 százalékkal visszaesett.

– Huszonegy éve ezzel foglalkozunk, jól ismernek minket a helyiek, mégis visszaesést tapasztalunk. A márciusi első hullám idején sokan pánikoltak, az emberek rengeteg élelmiszeripari terméket vásároltak fel, vendéglátó szemmel pedig meg kellett várnunk, hogy elfogyjanak a felhalmozott tartalékok – tekintett vissza Radics Péter.

– A harmadik hétre már visszaállt a megszokott forgalmunk. A második hullámban kevésbé kapkodtunk, próbáltuk úgy alakítani a működést, hogy mindenkinek jó legyen, nem volt többhetes kiesésünk. Törzsvendégeinket azóta sem veszítettük el: akik a járvány vagy a gazdasági válság előtt tették, most is rendelnek. Ha lesz harmadik hullám, kiszámíthatatlan, milyen gazdasági hatásokkal jár majd – jegyezte meg Radics Péter, aki hozzátette, óriási segítséget jelentett számukra is, hogy az elvitelre kért ételek általános forgalmi adóját (áfáját) 27-ről öt százalékra csökkentették.

– Ha ez a kormányrendelet nem lépett volna életbe, még azon cégek is nagy gondban lettek volna, amelyek régóta szállítanak ki ételt. Az áfa be van építve az árainkba, ezért több pénz marad nálunk, így be tudjuk tömögetni az elmúlt hónapokban keletkezett költségvetési lyukakat, hisz ugyanúgy fizetnünk kell a rezsit, a számlákat, a biztosítást, a járulékokat. Nyolcan dolgoznak nálunk két műszakban. Szerencsére egyetlen alkalmazottat sem kellett elküldenünk, sőt még vettünk is fel futárt – árulta el a tulajdonos.

A Nike étterem 2007 óta foglalkozik ételkiszállítással, a városba és 15 kilométeres körzetébe szállítanak – mondta Lajkó Frigyes üzletvezető.

– Voltak korábban betérő vendégeink is, akik menüt választottak, de nagy részük most házhoz rendel. 2009 óta pizza-házhozszállítással is foglalkozunk, nekünk ez az üzletág most 20 százalékkal többet hoz, mint korábban. Mi ezért nem érezzük annyira a járványhelyzetet, bár lett volna 10-12 nagyobb karácsonyi céges rendezvény, amely elmaradt, és a tervezett négy nagy szilveszteri rendezvényt is lemondták, ezt nagyrészt kompenzálni tudjuk a megnövekedett kiszállítással. Azt azért tudom, hogy a fűzfői vendéglátósok többsége vergődik, ők jobban a betérő vendégekre építettek, többségük nem is foglalkozott eddig kiszállítással, csak most kezdte el – tette hozzá Lajkó Frigyes.

Szakál Bálint, a Gusto 13 Bistro&Delicate üzletvezetője azzal kezdte: ők gyakorlatilag zárva vannak, így nincs kiszállításuk sem.

– Nemrég volt egy nagyobb bejglimegrendelésünk egy helyi cégnek, ők ezáltal nyújtottak nekünk segítő kezet. Így aztán két-három hétig bejglit sütöttünk, de nem csak nekik, mert voltak más megrendeléseink. Ráadásul a delikátüzletünkben is áruljuk ezt a finomságot folyamatosan – árulta el Szakál Bálint. – De volt egy jótékonysági napunk is, amikor kiszállítottunk. Nagyon jól sikerült, és igazán szép forgalmat sikerült produkálnunk. A teljes bevételt a mentőknek ajánljuk fel egy alapítványon keresztül.

A Gusto 13-ban a nehézségek ellenére együtt van a csapat. Szakál Bálint üzletvezető a frissen sült bejglikkel Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szakál Bálint beszélt arról is: alapkoncepciójuk, hogy „mindenkit megtartanak attól függetlenül, hogy nincsenek nyitva”.

– Nagyon jó csapatunk van, és nem akarjuk, hogy a munkavállalóink elmenjenek – mondta. – Viszont januártól teljes konyhafelújításnak állunk neki. Terveink szerint ez egy nagyobb beruházás lesz, és előreláthatólag két-három hónapot vesz igénybe. Tavaszra pedig, amikor már remélhetőleg minden jó lesz, akkor új konyhával és ezzel a csapattal tudunk majd nyitni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!