Átadták a sportközpontot

2021.01.07. 07:00

Csaknem egymilliárd forintból épült sportközpont Balatonalmádiban

Megtartották az új Balatonalmádi Sportközpont hivatalos átadóünnepségét, ezzel ötéves munka ért véget.

Sági Ági

Mint Ács Attila, a Balatonalmádi Sportegyesület elnöke felidézte, 2016-ban kezdtek el gondolkozni a sporttelep átköltöztetésén. A korábbi sportpálya a tó közelsége miatt az év nagy részében nem volt használható, az edzések többségét bérelt pályákon tartották. Az egyesületben 250 labdarúgó sportol, a város tíz utánpótlás- és két felnőttcsapattal büszkélkedhet, és formálódik egy „öregfiúk” csapat. A sportegyesület elnöke megköszönte a központ építését segítők munkáját, Kontrát Károly államtitkárnak egy jelképes ajándékot a „kulcsjátékosok” 10-es számú, névre szóló mezét adta át.

– Egy nagyméretű élőfüves pályát és egy nagyméretű műfüves pályát építettünk meg, és dolgozunk egy 20-szor 40-es élőfüves pálya kialakításán is. A sportolókat XXI. századi színvonalú kiszolgálóhelyiségek várják. Úgy tudom, hogy ez az ország legmodernebb műfüves pályája, parafa granulátum töltéssel, és ízületkímélő, rugalmas alátét van a pálya alatt. A pályák villanyvilágítással ellátottak, a nagy pályákhoz lelátók is tartoznak, melyek a helyi igényeket kiszolgálják – mondta el Ács Attila.

Az almádi sportegyesület elnöke megköszönte a központ megépítését segítők munkáját, Kontrát Károly államtitkárnak egy jelképes ajándékot a „kulcsjátékosok 10-es számú”, névre szóló mezét adta át.

Az ünnepségen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, hogy a sportlétesítmények építésének egyik fontos célja volt, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, és jól haladunk e cél elérésében. Nagyot fejlődött az utánpótlás- és a szabadidős sport is. A pandémia miatt pedig az egészségmegőrzés eszközeként is felértékelődött a sport.

– Több mint ötszázezer leigazolt sportolónk van, akiknek több mint a fele labdarúgó. Ugyanez az arány a kisgyermekeknél is, ezért is fontos, hogy labdarúgópályák épüljenek, hogy olyan XXI. századi létesítményeket tudjunk átadni, melyekkel lehívhatjuk, és ott tudjuk tartani a gyerekeket a sportpályákon – tette hozzá Szabó Tünde.

 

Kepli Lajos polgármester azt hangsúlyozta, hogy 2019 októberében örökségként vette át az építkezést, és megköszönte Keszey János korábbi polgármester munkáját.

– Azt hiszem, hogy nem sok település büszkélkedhet ilyen fekvésű focipályával. Az építkezés egyik célja az volt, hogy az egyesületben sportoló kétszáz gyerek minél több időt tölthessen a szabadban, jó levegőn, mozgással, sporttal. További területeink is vannak a sportközpont szomszédságában, így van lehetőség újabb fejlesztésekre, remélhetőleg további kormányzati forrásokat is bevonhatunk majd.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felidézte az ötéves munka mérföldköveit. A városgondnokság mögötti területen, a Lozsántán 2019 októberében volt az alapkőletétel.

– Örülök, hogy ide nem egy lakópark, hanem egy sportlétesítmény épült. Ez egy új fejlődési lehetőség a városnak, hiszen Almádi körbe van építve, és itt mégis egy új városrész alakulhat ki. Bízunk benne, hogy sok almádi sportsiker részesei lehetünk ezen a pályán – fejezte be Kontrát Károly.

A létesítményt nemcsak a helyi futball-sportegyesület használja, hanem a tervek szerint iskolai, diákolimpiai események, labdarúgó körzeti, megyei meccseknek is helyet adhat, és a lakosság előtt is nyitva lesz. A csapatok már karácsony előtt birtokba vehették a létesítményt, és az első edzéseket is megtartották. A 905 millió forint értékű beruházás három forrásból állt össze: a társaságiadó-felajánlásokból 170 millió, állami támogatásból 681 millió forint, önkormányzati forrásból pedig 54 millió forint állt rendelkezésre. A pályák és épület mellett út és híd épült, közművesítették a teljes területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!