Kalandvágyból itthon maradt

2021.01.04. 14:00

Novák Barna szerint a belföldi turizmus mindenképpen profitálhat a járványhelyzetből

Novák Barna 2018 nyarán még Mallorcán dolgozott idegenvezetőként, előtte öt telet a trópusi Brazíliában – ami az ottani nyár. Munkái során járt a Kanári-szigeteken, Görögországban, a Brit-szigeteken, Kubától Thaiföldig sok-sok egzotikus országban megfordult.

Szendi Péter

Novák Barna elvesztette az állását mint idegenvezető, de próbál mindig pozitívan hozzáállni az élethez

Fotó: Szendi Péter

– 2019 tavaszán az alsóörsi mólón ülve mégis úgy döntöttem, hogy kalandvágyból itthon maradok, szerencsét próbálok a turizmusban, mert vallom, hogy itthon mindig otthon lehetek. Veszprémben születettem, ­gyerekkori nya­raimat Révfülöpön és Balatonalmádiban töltöttem.

A szüleimnek Alsóörsön volt a nászútjuk a hatvanas évek végén, később itt lett nyaralójuk – kezdi a beszélgetést a mindig mosolygó, pozitív szemléletű Novák Barna a Sirály parkban, mely az egyik kedvenc helye Alsóörsön.

Úgy érzi, hogy az utóbbi tíz évben elindult valami óriási fejlődés itthon.

Budapest nagyon népszerű lett a külföldiek körében, fejlődik, épül-szépül, nem véletlenül választották meg Európa legnépszerűbb turisztikai desztinációjának. Ráadásul egész Magyarország rengeteg csodálatos látnivalóval csábít, jó a közlekedés, biztonságos, melyet munkája során a külföldi turisták is hangoztattak, hogy hazánk gyönyörű, mert egységes, homogén, egyedi és utánozhatatlan. Nekünk csak az a dolgunk, hogy ezt végre mi magunk is elhiggyük és szeressük.

– Angol, spanyol, portugál nyelvismerettel könnyen találtam munkát itthon tavalyelőtt, ennek tett sajnos keresztbe a járványhelyzet, de panaszkodás helyett inkább pincérnek álltam egy menő füredi borbárban, ahol új munkámat ugyanolyan komolyan vettem, mint az idegenvezetést. Felszolgáltam, de mellette elbeszélgettem azon vendégekkel, akik nyitottak voltak, és nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy mi van a poharukban. Jelenleg egy másik fiatal, de nagy jövő előtt álló füredi borászatnál vagyok rendezvényfelelős, de két sikeres program után leállítottunk mindent – folytatja tovább Barna, miközben gyönyörködünk az ezerarcú Balaton szépségében, a totyogó tőkésrécékben, a hangjukat próbálgató hattyúkban. Pozitív felfogása szinte átragad az emberre. Vallja, ha már így alakult, fedezzük fel saját hazánkat, értékeinket, tájainkat, ízeinket, irodalmunkat, filmjeinket, zenénket. Mivel a helyzet mindnyájunkat érint, ne keseregjünk, hanem nézzük meg, hogy mi magunk mit tudunk kihozni ebből az abszurd helyzetből. A belföldi turizmus mindenképpen profitálhat ebből rövid és hosszú távon, ehhez, úgy tűnik, nagyon erős kormányzati segítség is van.

Novák Barna elvesztette az állását mint idegenvezető, de próbál mindig pozitívan hozzáállni az élethez Fotó: Szendi Péter

Barna szerint Alsóörsön ­hiányzik a helyi kis közösségek léte, ebben szeretne változtatni. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület munkatársaiban kedves, segítőkész embereket ismert meg. Már tervezi, hogy amikor lehetséges, beszélgetős estéket szerveznek, ahol a helyi híres lakosok mesélnének magukról és Alsóörshöz való kötődésükről, mellette egy kis helyi bort szolgálnának fel. Aztán szeretné a saját nyaralójukat kiadhatóvá tenni, esetleg egy boros megállót kialakítani az udvaruk aljában a főút mellett. Szeretné gyakorolni a vitorlázást, kiváltani a horgászengedélyt, megtanulni horgászni és finom halat sütni, hátha évekig eltart ez a helyzet, és nem lesz mit enni – mondja viccesen, mert bár súlyosnak látja a helyzetet, de optimizmusa és hite nem hagyja csüggedni. Csak bor legyen, szeretet és egészség – zárja gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!