Hajrá az utolsó negyedévben

2021.02.12. 07:00

A járvány miatt őszre halasztották gépbeszerzéseiket a gazdálkodók

Az év utolsó hónapjaiban behozta évközi elmaradását a mezőgazdasági gépek piaca: a beszerzések őszi pótlásának eredményeként 2020-ban új traktorból 3113, míg mezőgazdasági pótkocsiból 1402 darabot helyeztek forgalomba hazánkban. Ezzel a traktoreladások száma elérte a 2019-es szintet (3112), és pótkocsiból is csak két százalékkal adtak el kevesebbet (1433).

Laskovics Márió

Strausz Zsolt kereskedelmi igazgató a pápai cég dél-koreai gyártmányú traktoraival

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A koronavírus-járvány kitörése okozta bizonytalanság miatt 2020-ban elmaradt a nagy értékű gépbeszerzések tavaszi szezonban tapasztalható kiugrása: a gazdálkodók kivártak a beruházásokkal, sokan csak a gazdálkodás szempontjából elengedhetetlen termékekre korlátozták kiadásaikat, mondta el Bolyki Bence, az Ag­ro­inform.hu ügyvezetője.

– Az őszi hónapokban azonban már nyoma sem látszott a korábbi lassulásnak, szeptembertől kezdve minden hónapban jelentős többlet mutatkozott a gépeladásokban az előző évhez képest, így a mezőgazdasági gépek piaca éves szinten képes volt megismételni a 2019-es jó eredményeit.

A DataHouse által közzétett adatok szerint az év utolsó negyedében 845 új traktort helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Továbbra is a 8 tonnánál nagyobb traktortípusokból fogyott a legtöbb (a teljes eladások 56 százaléka). A márkák közötti versenyben a 22 százalékos eladási arányt produkáló John Deere mögött a New Holland végzett kilencszázalékos piaci részesedéssel, őket követte a Claas nyolc százalékkal. Jelentős átrendeződésen van túl a traktorpiac: a néhány éve még piacvezető MTZ szinte eltűnt az új gépek közül, a fehérorosz cég traktorai ugyanis a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt itthon már újonnan nem hozhatók forgalomba.

– Noha a koronavírus az agrárium számos területére gyakorolt negatív hatást, a mezőgazdasági gépek piaca a teljes év adatai szerint nem függ közvetlenül a pillanatnyi járványhelyzettől. Ugyanakkor a tömeges oltás nyomán normalizálódó gazdasági környezet várhatóan kedvezően hat majd. Ezért 2021-ben mind a traktorok, mind a vontatmányok esetében néhány százalékos további növekedést várunk, ami szükséges is a versenyképesség, hatékonyság növeléséhez. A gépesítettség műszaki színvonalának e fejlődési ütemével a hazai mezőgazdaság közeledni tud a nyugat-európai országokban tapasztalható szinthez – jelzi előre a kilátásokat Bolyki Bence.

A 2020-as évről általánosságban elmondható, hogy a teljes bizonytalanság jellemezte. A koronavírus-járvány okozta lezárások erősen éreztették hatásukat az értékesítésben, mindezt súlyosbította egy komoly forintgyengülés, nyilatkozta lapunknak Strausz Zsolt, a pápai központú Készenlét Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Strausz Zsolt kereskedelmi igazgató a pápai cég dél-koreai gyártmányú traktoraival
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A cégünk által forgalmazott termékek zöme importból származik, melyek árában az árfolyamhatást szépen nyomon lehetett követni. Ezért jelentős mennyiségű beruházás és projekt hiúsult meg, vagy elhalasztották a gazdák. Az év második felének közepén látszódott, hogy a termelők nagy része kibékült a kialakult helyzettel, és újra élénkülni kezdett a piac, ugyanúgy az általunk forgalmazott dél-koreai, 26–99 lóerős Kioti traktorok iránti kereslet is. A 2020-as évben – hasonlóan az előző évhez – sikerült az értékesített darabszámot ezen gépekből növelnünk, tizenegyről tizennégyre. A tavalyi év második felében kilencet adtunk át a gazdáknak. A tapasztalt vásárlási kedv idén is folytatódik, az első hónapban már három új traktor talált gazdára – árulta el Strausz Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!