hirdetés

2021.02.11. 07:00

Jelentősen megnőtt a napelemrendszerek iránti lakossági kereslet

Új ház építésekor számos jogszabályi előírást be kell tartani. Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait.

Molnár Sándor

Forrás: Solar-Rendszerépítő Kft.

A követelmények eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. Ezen kritériumoknak és az 50 százalékos állami támogatásnak köszönhetően jelentősen nőhet a napelemek száma Veszprém megyében.

Fotó: Solar-Rendszerépítő Kft.

 

Az általunk megkérdezett szakember szerint egy napelemrendszer engedélyeztetése – pályázat nélkül – mintegy másfél hónap alatt megtörténik. Addigra felkerülhet a tetőre, és másfél-két hónap alatt lezajlik a villanyóracsere is. Most az 50 százalékos állami támogatásnak is köszönhetően megnőtt az igénylések száma, emiatt egy kicsit biztosan lassul az ügyintézés.

Veszprém megyében is egyre több háztetőn jelennek meg napelemek
Fotó: Solar-Rendszerépítő Kft.

– Megnőtt a kereslet a napelemek iránt. Tavaly is futott egy pályázat, amelynek érzékeltük a hatását, de aki akkor lecsúszott róla, az most próbál valamilyen megoldást találni a rendszer kiépítésére – mondta Szakos Ferenc, a Solar-Rendszerépítő Kft. egyik tulajdonosa. Hozzátette: társaságuk mellett dolgozik egy pályázat­írókból, banki ügyintézőkből álló szakértői csapat is, amely segít az érdeklődőknek az adminisztrációs részek menedzselésében. Szakos Ferenc szerint a villamosáram-költségek kinullázhatóak a napelemrendszer segítségével, ha megfelelő méretű, homogén tetőfelület áll rendelkezésre a napelemek telepítéshez. Ha nincs megfelelő hely a tetőn, akkor egy nagyobb udvaron a földre is elhelyezhető a napelemrendszer, illetve előtetőkre vagy kocsibeállók tetejére szintén felszerelhető.

Szakos Ferenc elmondása szerint egy átlagos családi házat lefedő, jó minőségű, 5 kilowattos rendszer kiépítése körülbelül 2–2,5 millió forintba kerül, a költségek 8–10 év alatt megtérülnek, és a napelemek 30–35 évig szolgáltatják az energiát.

Puha Tamás, a vállalkozás másik tulajdonosa lapunknak nyilatkozva hozzátette, előretekintőek voltak és alaposan felkészültek a megnövekedett igényekre, ezért már az előző esztendő során feltöltötték a raktárkészleteiket.

Fotó: Solar-Rendszerépítő Kft.

– Aki anyagilag megengedheti magának, vagy éppen élni tud a támogatás nyújtotta lehetőséggel, annak érdemes befektetnie a jövőjébe, és a napelem egy jó lehetőség erre – jegyezte meg Puha Tamás.

A Solar Rendszerépítő Kft. több mint 15 éve nyújt megoldásokat megújuló energia területén cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt, mind a nemzetközi és a hazai piacon. Napelemrendszerekkel kapcsolatos további információért látogasson el a weboldalukra vagy vagy keresse fel irodájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!