A Kiskuti csárdát és Szakszervezetek Házát is megveszi a veszprémi önkormányzat

Ingatlanok megvásárlásáról és sportszervezeteknek juttatott támogatásról is döntött a veszprémi polgármester és a képviselő-testület.

Marton Attila

Az önkormányzat 700 millió forintért megvásárolja a Szakszervezetek Házát

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megvásárolja az egykori Kiskuti csárda épületét és a környező ingatlanokat az önkormányzat. Az öt helyrajzi számon lévő, összesen mintegy 5700 négyzetméteres területért két tulajdonosnak 65 millió forintot fizet az önkormányzat. A közgyűlés arról is döntött, hogy a volt Kiskuti csárdát és környezetét kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják annak érdekében, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozathoz kapcsolódva fejleszthessék.

Megveszi a város a Szakszervezetek Házát. A Budapest út 8. alatti ingatlanokért 700 millió forintot fizet az önkormányzat a Szervezett Munkavállalókért Alapítványnak. A vásárláshoz a Miniszterelnökség vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzatnak, a terület többlépcsős hasznosítását az EKF2023 programhoz igazodva tervezik meg. A mintegy 4300 négyzetméteres ingatlan két része közül az egyik kivett, beépített terület, a másik irodaház besorolású. Utóbbi bérleti jogviszony alatt áll, az önkormányzat birtokába 2022 december végéig kerülhet.

Az önkormányzat 700 millió forintért megvásárolja a Szakszervezetek Házát
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ötven százalékkal csökkenti öt sportszervezet idei támogatását az önkormányzat, ezzel összesen 88,5 millió forinttal mérsékli gazdasági vállalását a város. A tervezetthez képest tehát feleakkora városi támogatást kap idén a VEDAC, a VFC USE, a VLS Kft., a Veszprém Kosárlabda Kft. és az 1. Futsal Club Veszprém. Az önkormányzat ugyanakkor két új együttműködési megállapodást köt: a Veszprémi Kézilabda Kft. működését idén tízmillió forinttal támogatja, míg a jégkorong-utánpótlásképzést végző Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítványt a következő négy évben bruttó 25 millió forinttal segíti.

A testület döntött az év veszprémi mentőse, tűzoltója, rendőre és polgárőre díj adományozásáról is.

A veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet alapján rendkívüli jogrend van érvényben, így az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Hagyományos közgyűlést nem tartanak, de a döntéshozatal előtt Porga Gyula (Fidesz–KDNP) kikéri a képviselők véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!