Növekszik a kiszállítás

2021.03.23. 11:30

Az ajkarendeki kisbolt, ami a multik mellett is talpon maradt

Mára alig maradt talpon egy-két kicsi élelmiszerbolt, a multi áruházak megjelenése a legtöbb kisüzlet bezárásához vezetett. A kivételeket erősíti az ajkarendeki Ági néni boltja, amelynek létjogosultsága még inkább erősödött az utóbbi egy évben.

Tóth B. Zsuzsa

Beszerdikné Major Melinda vezeti az anyósáról, Ági néniről elnevezett kisboltot Ajkán Fotó: Györkös József

Az üzletet egykor vezető Ági néni sajnos már kilenc éve nem él, az egykor tőle tanuló menye, Beszerdikné Major Melinda vezeti a boltot férje segítségével. Melinda első munkahelye is az üzlet volt, hiszen 18 éves korában ismerkedett meg férjével és annak édesanyjával, a boltot 1997-től vezető Beszerdik Józsefnével is.

– Ő volt a tanítómesterem, akitől tizenegy éve átvettem a vállalkozást. Akkoriban már nagyon beteg volt, de még azzal is segített, hogy gyermekeinkre vigyázott, amikor csak tudott. Aztán előfordult, hogy mindkét csemeténk itt volt velem, hiszen négy éven át nem volt alkalmazottunk. Nehéz időszak volt, de akkor mindent megtanultam a szakmáról – emlékezik Melinda.

Beszerdikné Major Melinda vezeti az anyósáról, Ági néniről elnevezett kisboltot Ajkán
Fotó: Györkös József

Azt mondja, a bolt népszerűségét anyósa kedvességének is köszönhetik, amellett, hogy erős az átmenő forgalom. Igyekszik a vevők kedvében járni mindenben, és sok időt fordít marketingre, hogy minél több embert elérjenek akciói, különleges árucikkei. Internetes nyereményjátékokat, sütőversenyt szervez a bolt oldalán. Nem csoda, hogy sok a törzsvevő, de a forgalmat az is növeli, hogy a szomszédban van az iskola.

– A reggel fél hatos nyitásra már elkészítem a szendvicseket, kisütöm a süteményeket, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Fontos, hogy felmérjük a vásárlók igényeit, az, hogy minden korosztály megtalálja, amit keres. A beszélgetésekből sok minden kiderül, ezért sem szabad sajnálni az időt a személyes kapcsolatokra. A járvány első hullámakor már ingyen kiszállítottuk az előre megrendelt árut az időseknek, a rossz időben kimozdulni nem tudó kismamáknak, és bárkinek, aki kérte. Az utóbbi egy évben felerősödött az igény a szolgáltatásra. A férjem sokat segít ebben. Rengeteg köszönetet, pozitív visszajelzést kapunk, ami megerősít, de így is nehéz ez az időszak mindenkinek. Várjuk, hogy vége legyen a járványnak – vallja Melinda, aki kihívásnak tekinti, ha valami nehezen beszerezhető élelmiszert keresnek a vásárlói. Addig nyomoz, amíg ki nem deríti a forrást, ebben sokszor szállítók és más kisboltos kereskedők is segítenek. Hiszen összetartanak, nem konkurensként tekintenek egymásra. Így sikerült beszerezni a korábban hitlerszalonnaként emlegetett lekvárt, és a szintén népszerű retró édességeket. A távolság sem akadály, gyakran postán adja fel a rendeléseket.

A vásárlók szerint többek között Melinda figyelmessége, kedvessége erősíti a kötődést az üzlethez. Pláne, hogy képes akkor is kiszolgálni a vevőket, ha éppen zárva van a házuk előtt álló kisboltjuk. Csak azt szokta mondani viccesen, hogy vasárnap ügyeletben van. Tudja, hogy a közelségnek, a rugalmasságnak egyaránt van előnye és hátránya, de ő előre tekint a több munka mellett is.

Vannak még tervei, céljai, és semmi kétség, hogy azokat meg is valósítja. Ez a hozzáállás pedig nyilván kamatozik hosszú távon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!