Várjuk olvasóink kérdéseit

2021.03.08. 07:00

Tanácsok a netes termékrendeléshez

A koronavírus miatti újabb korlátozások nyomán tovább nő a netes rendelések száma. Ezért összegyűjtöttünk néhány fontos fogyasztóvédelmi tanácsot ahhoz, mire kell figyelni, ha webáruházakból vásárolunk.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

A Gazdasági és Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei felhívták arra a figyelmet, hogy ha ajándékot veszünk az internet révén, annak ellenére, hogy nem illik előre kibontani, próbáljuk ki, alaposan nézzük át mielőtt odaadjuk, ezzel ugyanis több későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és családtagjainkat, a megajándékozottat is. Ez webáruházból rendelésnél még hangsúlyosabb, hiszen a termék kézhezvételét követően 14 napon belül, bármilyen indokolás nélkül elállhatunk a vásárlástól. Érdemes tehát minél hamarabb szemrevételezni az átvett terméket. Előfordulhat, hogy az ajándék esetleg nem tetszik vagy nem jó mérete, ezért szeretnénk azt visszavinni, visszaküldeni. Amennyiben internetről rendeltük, a ennek semmi akadálya nincs, ha az elállási nyilatkozatot a termék kézhezvételét követő 14 napon belül közöljük az eladó vállalkozással. Manapság azonban sok webáruház tér el ettől a szabálytól a fogyasztók javára és hosszabb elállási határidőt enged. Feltétlenül tájékozódjunk erről a vásárlás folyamán! Az Európai Unión kívüli országokból, például Kínából történő rendelésnél legyünk tekintettel arra, hogy amennyiben bármilyen probléma merül fel a termékkel kapcsolatban, úgy az igényérvényesítési lehetőségeink a lehető legcsekélyebbek.

A webáruházak forgalma egyre nő, hiszen járványhelyzet van. Ezzel összefüggésben persze sokan tisztában vannak az indokolás nélküli 14 napos elállási joggal, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez a szabály csak az Európai Unión Belül székhellyel rendelkező vállalkozások tekintetében érvényesíthető. Csak akkor vásároljunk a kiszemelt webáruházból, ha a honlapon a vállalkozásra vonatkozó minden alapvető információt (név, székhely, adószám, elérhetőségek), megbízható Általános Szerződési Feltételeket és egyéb fogyasztói tájékoztatásokat is megtalálunk, hisz ekkor bízhatunk abban, hogy jogszerűen működő, a fogyasztói jogokat tiszteletben tartó kereskedelmi céget sikerült találnunk. Érdemes tisztában lenni vele, hogy sok magyar nyelvű webáruházat külföldi székhelyű vállalkozások üzemeltetnek, ezért mindig nézzük meg, hogy kitől vásárolunk! Egy külföldről vásárolt termék hibája esetén komplikáltabb lehet az ügyintézés, továbbá az elállás tekintetében magasabb visszaküldési költséggel számolhatunk, ha az áru mégsem tetszik.

Az internetes vásárlások során mindig győződjünk meg arról, hogy élhetünk-e a 14 napos elállási jogunkkal, hiszen vannak alóla kivételek. Ilyen például az elektromos fogkefe vagy borotva, ha a lezárt csomagolást felbontottuk, hiszen ilyenkor higiéniai okokból kizárt az elállás, de az egyedi igények szerint legyártott, valamint a romlandó termékek esetében sem élhetünk vele. A vásárlás alkalmával ezt mindig előre, egyértelműen tisztázzuk! Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy a 14 napos indokolás nélküli elállási jogunk a termék kézhezvételét követő 14 naptári napot takarja, melybe beleszámítanak a hétvégék, a munkaszüneti napok, a piros betűs ünnepnapok is. Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy elállási nyilatkozatunkat írásban, még a termék visszaküldését megelőzően közöljük a vállalkozással!

Ha nem érkezik meg a termék az ígért időben, semmi probléma, hiszen a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jog nem csak a termék kézhezvétele után, hanem előtte is megilleti. Amennyiben tehát az elállási nyilatkozatát még a termék kézhezvételét megelőzően közli a vállalkozással, úgy azt nem köteles átvenni! A 14 napos indokolás nélküli elállási jog, valamint a jótállás és a kellékszavatosság természetesen az akciósan vásárolt termékekre is vonatkozik.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!