Varsákkal gyérítik a törpeharcsa-állományt a Balatonon

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a törpeharcsa szerencsére nincs jelen nagy sűrűségben a tóban. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoportja és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai 2020-ban 120 varsával 3740 egyedet, mintegy 328 kilogramm törpeharcsát fogtak. A közös projektet – a balatoni törpeharcsa-állomány monitorozását és gyérítését – folytatják 2021-ben is.

Molnár Sándor

Fotó: balatonihal.hu

A törpeharcsa évtizedek óta jelen van a Balatonban, azonban a kisebb tavakban tapasztalt inváziószerű elszaporodást máig nem valósította meg. Ennek okát a kutatók abban látják, hogy az erős viharok során kialakuló hullámverés és felkeveredő üledék szétszórja, elpusztítja a gömbszerű rajokban úszó zsenge ivadékot. Lokálisan, egy-egy hullámzástól védett kikötőmedencében azonban felfuthat az állománya. A megerősödött egyed már képes megélni a nyílt vízen is, bár a feltételek számukra sem ideálisak.

Az elmúlt években egyre erősödő víztisztulás, valamint ennek következtében a különböző fajú nyílt vízi hínármezők megerősödése sajnos a törpeharcsának is kedveznek. A Balatonhoz hasonló méretű víztest esetében hatékony védekezés a törpeharcsa ellen nem ismert, ennek ellenére 2019-től kísérletezünk a varsás gyérítéssel, amit a 2021-ben tovább folytatunk: több, új helyszínen is helyezünk ki varsákat. Emellett a BLKI Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoport munkatársai megismétlik a 2017-es, egész tóra kiterjedő felmérésüket, hogy az állomány változásairól minél pontosabb képet kaphassunk mondta el Nagy Gábor horgászati ágazatvezető, aki a korábbi évekről részletes adatokkal is szolgál az érdeklődőknek a halgazdálkodási társaság honlapján.

Fotó: balatonihal.hu

A balatoni horgászokat arra kérik, hogy a kihelyezett varsákhoz ne nyúljanak, annak ürítését hagyják a halgazdálkodási társaság kollégáira.

A fogott darabszámok ismeretében látható, hogy a varsás gyérítéshez képest lényegesen hatékonyabb az a módszer, amikor a nyár elején rajban úszó ivadékot egy apró lyukú merítőszákkal vagy csalihalfogó hálóval kikapjuk a vízből. Ilyenkor egyetlen merítéssel akár száznál is több egyedet foghatunk ki. Azonban a csupán merítőszákkal történő törpeharcsa fogás jogszabályi háttere sajnos nem rendezett, ezért írásban kérvényeztük a MOHOSZ-tól a szükséges jogszabályi változtatásokat. Addig is arra kérjük a tenni vágyó horgászokat, hogy lehetőleg az engedélyezett, egy négyzetméteres csalihalfogó hálót használják ilyen célra – fogalmazott a horgászati ágazatvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!