Várják a gazdák felajánlásait

2021.07.29. 17:30

Búzagyűjtő napot rendeztek a tési szélmalomnál

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program idén tizenegy esztendős. 2021-ben is összefognak határon innen és túl a gazdák, hogy adományaikkal segítsék a rászorulókat. A Veszprém Megyei Búzagyűjtő Napon Tésen a szélmalomnál el is kezdték a gyűjtést környékünkön is, és várják a szervezők a továbbiakban is a búzát.

Rimányi Zita

20210729 Tés. Veszprém megyei búzagyűjtő nap Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlottak fel búzát a gazdálkodók az elmúlt években gyerekeket segítő szervezeteknek. A gabona mellett pénzadományokkal és a személyi jövedelemadó egy százalékával is hozzá lehet járulni a program sikereihez, nemes céljaihoz.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó adományozott összesen 14 180 kilogramm búzát. Az idei búzagyűjtő napot – az elmúlt esztendők gyakorlatához hasonlóan – Tésen tartották meg. Az elkövetkezőkben pedig – egészen augusztus 20-ig – két megyei gyűjtőpontra várják a gabonát: a Gabért 2003 Szövetkezet mezőlaki és a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. küngösi telephelyére. Emellett az összes falugazdásznál leadható az adomány. Az abból készülő liszt ezúttal is nagycsaládosokhoz jut el, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítványnak a szervezésében.

Az eseményen Fodor-Bödös István tési polgármester köszöntötte a megjelenteket, és megjegyezte: falujuknak ez a rendezvény – a célja miatt is – olyan, mint egy olimpiai aranyérem.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy az elmúlt másfél év után, amely nehézzé tette közösségeink sorsát, most újra együtt ünnepelhetünk, megmutathatjuk összetartozásunkat a Magyarok kenyere kezdeményezés kapcsán is. Dicsérte a gazdák és a szervezők lelkesedését, és autentikusnak nevezte a program helyszínét.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke úgy véli, a tési egy apró mozzanat a programban, de nagy jelentőségű. Hiszen a tizenegy éves múltú akció már Kárpát-medence-szerte ismert, világszerte elismert. Leszögezte azt is, hogy meg kell köszönni a gazdák munkáját, amely révén felajánlásaikat megtehetik, hozzájárulnak a jótékonykodás eredményességéhez. S évről évre nő az adakozók száma, az összegyűlő gabonamennyiség is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is azt idézte fel, hogy az első évben, tizenegy esztendővel ezelőtt tíz tonna búza jött össze, a kezdeményezés tizedik évfordulóján pedig már 1100 tonna. Abból százezer rászorulónak segíthettek. Kárpátalján is sokaknak biztosítottak lisztet.

Az ünnepségen részt vett Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke. Beszédet mondott Szarka István evangélikus esperes. A búzát Dasek Viktor plébános atya szentelte meg.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hangulatosabbá tette a programot Hajdu Péter Sáti, aki kidobolta a híreket, és a tési Bakony Virágai népdalkör műsora, a jelképesen bezsákolt búza halma mellett, a szélmalomnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!