fejlesztés

2021.08.04. 17:30

Letették a zirci tanuszoda alapkövét

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Ottó Péter polgármester, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója és Dala Tamás olimpikon, a Nemzeti Sportuszodák vezetője tette le szerdán az új zirci tanuszoda alapkövét az Alkotmány utcában.

Juhász-Léhi István

20210804 Zirc. Alkotmány utca sporttelep. tanuszoda alapkőletétele. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta: nagy nap ez a város életében, hiszen régóta várja a közösség azt, hogy elinduljon a beruházás.

-A kormány 2010 óta az egészséges életmóddal kapcsolatos több irányú, és több lábon álló programot hirdetett, aminek az egyik fontos része volt az egészségügyi szűrőprogramok elindítása, a másik pedig az a cél, hogy fiatal korban kapcsolatba kerüljenek a sporttal, ugyanis sok az elhízott kisgyermek és kevesen sportolnak – mondta Kovács Zoltán.

A parlamenti képviselő szerint a város egyik jelképévé válhat majd az új tanuszoda, amelynek nem csak az építése, hanem a fenntartása is az állam feladata lesz. Részleteket is elárult Kovács Zoltán: a tanuszoda 56×22 méter méretű, közel száz fő befogadására alkalmas épület. Az uszodatérben helyet kap egy kismedence is, és 25 méteres, hat pályás nagy medence, amely versenyek megtartására is alkalmas lesz.

-A munkálatok megkezdődtek, a források rendelkezésre állnak: a kivitelezés bruttó 1,2 milliárd forint – árulta el az országgyűlési képviselő. Elhangzott, jövő ősszel reményeik szerint már úszni lehet majd benne.

Ottó Péter polgármester, az új zirci tanuszoda alapkőletételi ünnepségén elmondta, még 2014-ben indította útjára a kormány a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programját, európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák építésének céljából. A beruházások második ütemébe Zirc is bekerült.

-A városnak a beruházáshoz szükséges helyszínt kellett biztosítania, az előkészítés, a kivitelezés és majdani működtetés feladatait is állami szervezetek látják el. A tanuszodákkal járó terhek állami vállalása nagy könnyebbség az önkormányzatoknak, amelyek saját erőből soha nem lennének képesek ilyen méretű beruházások lebonyolítására, és fenntartására – fogalmazott a zirci városvezető, aki az elmúlt napok vízi tragédiái kapcsán beszélt arról is, mennyire fontos az, hogy már gyermekkorban megtanuljanak a fiatalok úszni, legalább alap szinten.

-Az úszás az egyik legősibb testmozgás, története egyidős az emberiséggel – mondta Ottó Péter. – Az ókori görögöknél az úszni tudás az írás-, olvasással együtt az alapműveltség részét képezte. Enélkül senki nem vállalhatott közéleti tevékenységet.

Történeti áttekintéséből az is kiderült, hogy a hazai úszósport fejlődésére a modern olimpiai játékok gyakorolták a legnagyobb hatást. Kijelentette: Magyarország sportnagyhatalom, ám a sportágak jelentős része létesítmény igényű.

-A tanuszodák járás szintű megvalósítása az alap oktatások mellett a tehetségek felfedezésének helyszíneiként is működhetnek – vélte beszédében. – Napközben ezek a létesítmények a közoktatási intézmények rendelkezésére állnak, 16 óra után pedig a vonzáskörzet lakosságának biztosítja a rendszeres úszás lehetőségét.

A nemzetiszínű szalagokkal átkötött időkapszula – , amelyben a Napló aznapi száma és a látványterv kapott helyett – leengedése és az alapkőletétel után Bérczi László Bernát zirci apát áldotta meg a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!