Kihívások hazánk előtt

2021.09.16. 11:30

Előadás Veszprémben – Chikán Attila a gazdaság kibontakozási lehetőségeiről

A magyar gazdaság helyzetéről és kibontakozási lehetőségéről tartott előadást Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár – aki az első Orbán-kormány idején gazdasági miniszter volt – szerdán a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén.

Marton Attila

Chikán Attila szerint a járvány érdemben nem változtatott a gazdaság helyzetén

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezet azért rendezi meg időről időre a Gazdasági fórumot mértékadó gazdasági szakemberek meghívásával, hogy a hiteles információk segítsék a résztvevő vállalkozókat a gazdasági folyamatok megismerésében és a sikeres üzleti tervezésben, mondta bevezetőjében Markovszky György, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára arról beszélt, a járvány és a vele járó gazdasági változások érdemben nem változtattak a magyar gazdaság helyzetén. A 2010-es években javult a magyar gazdaság össz­teljesítménye, ugyanakkor ez főként a kedvező nemzetközi környezetnek és az uniós fejlesztési forrásoknak volt köszönhető. Hozzátette, a hazai gazdaság eredményei ezzel együtt azonban elmaradtak a kelet-közép-európai térség legtöbb országának teljesítményétől. A szakember a hazai gazdaság régióban elfoglalt pozícióját az országok versenyképességét vizsgáló Világgazdasági Fórum adataival is alátámasztotta: eszerint hazánk a 47. helyet foglalta el a 140 ország között, a térségből csak Romániát és Bulgáriát előztük meg az összevetésben a 2019-es adatok szerint.

Chikán Attila szerint a járvány érdemben nem változtatott a gazdaság helyzetén
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Chikán Attila elmondta, a pandémia miatt világszerte növekedett a kormányzatok befolyása a gazdaságra, emellett a járvány felerősítette azokat a trendeket – digitalizáció, fenntarthatóság kérdésköre –, amelyek a Covid19 megjelenése előtt is egyre meghatározóbbak voltak. A járvány hatásaként nálunk is nőtt az államháztartási hiány, ugyanakkor a gazdaságélénkítő állami források nem közvetlenül a vállalkozókat, hanem a munkahelyeket támogatták. A hazai gazdaság jellemzői közé tartozik a bérek növekedése és az infláció emelkedése, ugyanakkor a termelékenység stagnál, húzta alá Chikán Attila. A közgazdász szerint ennek egyik legfőbb oka a hazai társadalmi kultúra, és hozzájárul az is, hogy a gazdaság szereplői a termelékenység javításán legtöbbször a ráfordítások csökkentését értik.

Előadásának befejező részében a szakember arról beszélt, milyen kibontakozási esélyei vannak a hazai gazdaságnak. Egy tavaly decemberi, 37 országot 11 szempontból vizsgáló jelentés szerint Magyarország három területen – energia, információtechnológia, infrastruktúra – átlag feletti. Véleménye szerint ezekre a szektorokra támaszkodva juthat előrébb a gazdaság, valamint ígéretes felzárkózási területnek számít a szociális biztonság, a piac nyitottsága és az innováció is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!