Megyénkben is ellenőrizték az építőipari cégeket, vállalkozókat

Az építőipari ágazatban végzett ellenőrzések során a szakemberek feltárták a megyében leggyakrabban előforduló szabálytalanságokat és hiányosságokat. Céljuk, hogy védjék a lakosságot a tisztességtelen piaci magatartással szemben, illetve visszaszorítsák a szabálytalanságokat.

Juhász-Léhi István

Fotó: Illusztráció

A Veszprém Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta a Naplót, hogy átfogó, az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzést végeztek nyáron az illetékes hatóságok az építőipai tevékenységet végző cégek, vállalkozók körében.

Az országosan több mint kétezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A komplex ellenőrzések célja a jogkövető gazdasági működés és foglalkoztatás erősítése, a tisztességes, jogkövető cégek versenyhátrányának csökkentése, a szabályok megszegésével (feketefoglalkoztatás, munkavédelmi szabálytalanságok) jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése, illetve az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt. A vizsgálatok a foglalkoztatásfelügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezet­védelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya. Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel.

Szintén gyakori tapasztalat volt a védőeszközök biztosításának, használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallásvédelem), illetve a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (például rossz világítás, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, porvédelem hiánya).

Veszprém megyében 25 foglalkoztatásfelügyeleti és mun­kavédelmi ellenőrzést haj­tottak végre a szakemberek, ebből 25 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, és összesen 1,78 millió forint összegű bírságot szabtak ki. Az építőipari ágazatban a foglalkoztatók minden esetben jogsértő magatartást tanúsítottak a munkavállalók foglalkoztatása során. Jellemző, hogy a munkaidő-nyilvántartásokat nem tartják a munkavégzés helyszínén, annak ellenőrzésére az eljáró kormánytisztviselőnek azonnal nincs lehetősége, így a napi munkaidő túllépése, illetve a napi pihenőidő be nem tartása esetén nincs módja az érintett foglalkoztatottat eltiltani a munkavégzéstől.

Megállapítható, hogy a feketefoglalkoztatás aránya nagyon magas ebben a szektorban.

A megyében a július 7. és augusztus 2. közötti időszakban 16 építőipari vállalkozás fogyasztóvédelmi ellenőrzését végezték el, aminek során mindenhol tapasztalható volt valamilyen jogsértés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!