Érdemes tájékozódnunk

2021.12.01. 07:00

A kötelező biztosításnál törekedjünk a legkedvezőbb díjra

Az 5,7 millió Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítási (KGBF) szerződésnek országosan a 20 százaléka január elsejei évfordulós. Megyei szinten ez csaknem 30 ezer járművet érint. A szerződések december 1-ig felmondhatók, és december 31-ig átköthetők.

Molnár Sándor

Szarka Ferenc, független biztosítási szakértő Fotó: Molnár Sándor/Napló

Jelenleg 12 biztosító foglalkozik KGFB-szerződésekkel, melyek közül tíz új tarifát hirdetett a január elsején évfordulós ügyfelek részére. A leg­alább 11 éve kötött szerződések 88 százaléka a B10 bónusz fokozatban van. Az egyéni szerződések esetén is figyelni kell a változásokra, mert a legmagasabb kármentességi kedvezménynek megfelelő B10 bónusz fokozat önmagában még nem biztosíték a legjobb díjra – tudtuk meg Szarka Ferenc független biztosítási szakértőtől, aki szerint érdemes tájékozódni, és a legkedvezőbb díjra törekedni, akár ingyenes alkuszi segítséggel. 


A szakember egy példát is felhoz: egy gyulafirátóti vállalkozás 48 666 forint éves díjon is tud szerződést kötni B10 fokozatban a 3,5 tonnás teherautójára, de a legdrágább szerződés B10 fokozatban 136 920 forint díjat jelentene számára. Kiderül az is, hogy az elmúlt évben kárt okozó ügyfeleknek figyelni kell a károkozói pótdíjra is, amely többletként az éves díj összegét meghaladhatja. Ezt a Belügyminiszté­rium kárnyilvántartása alapján a biztosítók figyelik. 


Szarka Ferenc azt tanácsolja, hogy ha valaki bagatell kárt okozna, azt érdemes közvetlenül rendezni a károsulttal, mert a károkozói pótdíj és a bónuszveszteség lényegesen több lehet egy koccanás kártérítési összegénél. Megjegyzi azt is, hogy a több éve, évtizede kármentes ügyfelek a B10 fokozaton felül akár 50 százalék kedvezményt kaphatnak a tájékozódásukat követően. Most már szerencsére díjkedvezményt jelenthet az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az online szerződések folyamatos odafigyelést igényelnek az ügyfelektől, mert többletdíj-következményei lehetnek annak, ha az ügyfél nem reagál a biztosító e-mailjeire. Általános érvényű újdonság, hogy a KGFB-szerződéshez kiegészítő fedezetként casco jellegű – évi 10 ezer forintos díjért – elemi kár, kátyúkár, poggyász, vadütközés, baleset-biztosítási szolgáltatást lehet kérni az idősebb járművek esetén, amikor teljes körű cascobiztosítást már nem kötnek az ügyfelek. Ez a lehetőség év közben is érvényes. 


Szarka Ferenc megemlíti még azt a sajnálatos tényt is, hogy országosan 84 ezer járműre nem volt 2021-ben érvényes KGFB-szerződés. Amennyiben ilyen ügyféllel ütköznénk, akkor a MABISZ kártalanítási alapjából kifizetik a kárt, de ez elhúzódó eljárás lehet, mely egy érvényes cascobiztosítás esetén gyorsabb javíthatóságot jelent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!