Gyenge termés várható

2022.05.11. 12:00

A repcének idén nem kedvezett az időjárás

Nem számíthatnak túlzottan jó termésre idén a hazai repcetermesztők.

Szijártó János

Repceföld a Csobánc lábánál. Nagy szükség lenne a csapadékra Fotó: Szijártó János

Már a vetés körülményei sem voltak ideálisak a száraz ősz miatt, majd az enyhe, csapadékmentes tél és az aszályos kora tavasz is megviselte a hazai repceállományokat. – Veszprém megyében 6300 hektáron vetettek repcét, ebből a kedvezőtlen időjárás miatt 250 hektár pusztult ki mostanáig – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei szervezetének elnöke. Sövényházi Balázs úgy fogalmazott: a március végén, április elején megérkező csapadék ugyan segített, de túlzottan jó termést már nem várhatunk. Ami a megyét illeti: a jelenlegi adatok szerint a teljes termőterület 70 százalékán gyenge, 20 százalékán közepes, 10 százalékán jó termés várható. Ez még bizonyos mértékben változhat, de nagyon kellene még a csapadék
Másrészt a jó idővel a kártevők is megjelentek, ami újabb megoldandó problémát vet fel a gazdák számára. Az őszi káposztarepce már az egész ország területén elkezdte a virágzást, így nem meglepő módon a repcefénybogarak is szép számmal vannak jelen már a táblákon. Mellettük kezdenek megjelenni a repcebecő-ormányos bogarak és a bundásbogarak is. 
Kérdésünkre azt is elmondta Sövényházi Balázs, hogy a gyümölcsösök tulajdonosai nem jelentettek extra károkat, kisebb területen fordultak elő a hideggel összefüggő gondok. A virágzás viszont szépen alakult mindenhol, bár a szokotthoz képest kicsit késve indult meg. 
Érdekesség, hogy a NAK elkötelezett a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésében, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is meghirdeti a Zöldség-Gyümölcs Hős című pályázatot, amelyre elektronikus úton lehet jelentkezni június 7-ig. A pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat azért, hogy elismerje olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!