Okos fiatalok okos gondolatai

2023.03.31. 17:30

Az okos megoldásokat jól lehetne alkalmazni Balatonfüreden

A Smart City Challenge, az okos városi közlekedésért nevű országos rendezvény döntőjét Balatonfüreden rendezték meg a Budapesti Műszaki Egyetem Tudáscentrumában pénteken, melyen részt vett mások mellett Cséfalvay Zoltán professzor, a Mathias Corvinus Collégium (MCC) Technológiai Jövők Műhelyének vezetője is.

Kovács Erika

Fotó: Benkő Péter

Bóka István polgármester rámutatott, a járvány, az energiaválság miatt nehéz időszakon van túl a Balaton gazdasága, idegenforgalma. Felidézte, Cséfalvay Zoltán az első polgári kormányban a gazdasági tárca államtitkára volt, vele dolgozták ki a tízéves balatoni gazdaságfejlesztési programot. Ez megfogalmazta például, hogy a Balatonnál három lábon kellene állni: ilyen a turizmus, a magas hozzáadott értéket képviselő ipari szolgáltató tevékenység és a humánszolgáltatás, miszerint legyenek kórházak, idős otthonok, egyetemek, főiskolák, tudáscentrumok. Utóbbi Balatonfüreden is működik és meghatározó a Balaton gazdasági életében. Az okos megoldások keresése a városokban elsődleges, legyen szó parkolásról, közlekedésről, közszolgáltatásról. 

– Nagy érdeklődéssel várom a fiatalok friss, innovatív ötleteit, melyek adott település javára válhatnak. Az okos megoldásokat jól lehetne alkalmazni Balatonfüreden például a parkolásnál, a beléptető rendszernél, az emberekkel való kapcsolattartásban – mondta. 

– Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy technológiai, ipari megoldásokkal támogassuk az innovációt, melybe beletartoznak az okos falvak és városok is, közölte Balla Attila, a Neumann Technológiai Platform (NTP) szakmai ügyvezető-helyettese. Céljuk, hogy ilyen fejlesztéseket kezdeményezzenek, megvalósítsanak. A mostani rendezvény alkalmas arra, hogy a fiatalok előadásaiból ötleteket merítsenek, majd azokat az életben alkalmazzák. 

Siklósi Viktória, az MCC kollégiumigazgatója aláhúzta, náluk nagy hagyománya van a diákprojekteknek, a fiatalok a kollégium támogatásával megvalósíthatják ötleteiket. Elhangzott, a rendezvény az MCC és az NTP együttműködésével rendezett innovatív gondolatokra, azok kidolgozására, megvalósítására épülő csapatverseny. A döntőbe hét, egyetemistákból álló csapat jutott be. Az idei verseny fő témája az okos városi közlekedés és annak egyes problémái, megoldási, fejlesztési szempontjai, valamint a digitális közösségi terek kialakítása, hasznosítása a településeken. A fiatalok elmondták, ötleteikkel könnyebbé, rendszerezetté lehet tenni az életet a településeken.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!