Helyi termények dicsérete

2023.04.15. 15:38

Csicsókaropogtatás és réteskóstolás a zirci piacon

Idén harmadszor tartották meg a zirci termelői piacot a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kertjében.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A fedett vásárteret a Penny áruház parkolója felől is meg lehet közelíteni, a szépen díszített szélfogókkal körülvett részen várták az árusok a vásárlókat, igaz, az esős időben nem voltak túl sokan egyelőre. 

Az Akliból fonott kosarakkal, házi rétesekkel érkező nyugdíjas házaspárnak viszont már visszatérő vásárlói vannak, ezúttal a finomságok közül mi a meggyest, az almás-mákost és a körtést kóstoltuk meg, mások a káposztás ízesítésűből vittek többet. Csak azt javasolhatjuk a zircieknek, a környékbelieknek, hogy ha szombat délelőttönként erre járnak, ne hagyják ki a piacon a jóízű beszélgetéseket és egyenek itt, győződjenek meg maguk is a gyakorlott idős asszony sütési tudásáról. 

Emellett került az otthonról vitt vászontáskánkba még őstermelőtől tojás, ajándék csicsóka, ami nyersen is különleges ízű, és tudjuk, hogy azt cukorbeteg fiatal rokonaink is nyugodtan fogyaszthatják. Ebből a burgonyához hasonlóan feldolgozható, de inkább a napraforgóra hasonló növény gyökeréből biztosan többet fogunk kérni legközelebb, és salátában, csipszként, püréként is kipróbáljuk, elkészítjük. 

Újhagymát vettünk még, és lilahagymát szintén válogattunk egy zirci termelő kínálatából, akitől fontosnak tartottuk megkérdezni, májusban számíthatunk-e arra, hogy megint találunk standjánál paradicsompalántákat. A Manónak nevezett és az Örökszív tavaly nálunk szépen termett és nagyon szerettük az ízét. 

Amiket ezúttal hazavittünk a piacról, nem voltak drágábbak, mint a boltokban, vagy csak egy kicsit, de fontos a környékbeli termelők támogatása, az, hogy a továbbiakban is helyi terményekkel lássanak el minket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!