2023.08.15. 14:00
Érik a zamatos magyar csemegeszőlő
Hamarosan megjelenik a piacok kínálatában a zamatos hazai csemegeszőlő. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint évente mintegy 10-12 ezer tonna friss piaci fogyasztásra szánt étkezési szőlő kerül piacra, a hazai fogyasztás azonban magasabb, így jelentősen bővült az import. A hazai gyümölcsöt főként a piacokon, a zöldségesboltokban találjuk.
Világszerte, így hazánkban is évről évre nő a csemegeszőlő-fogyasztás
Fotó: Benkő Péter/Napló
A nyár végi, őszi időszak egyik legkedveltebb gyümölcse különleges beltartalmi értékeinek köszönhetően nem véletlenül az egyik legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs a világon. A Nemzeti Fajtajegyzékben 43 államilag minősített csemegeszőlőfajta és két klón található, de számos borszőlőként besorolt fajta is keresett étkezési szőlőként. A sokszínűségnek köszönhetően júliustól októberig fogyaszthatjuk a gyümölcsöt. A mag nélküli fajták az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
Hazánkban idén mintegy 371 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, de a kettős hasznosítású, borszőlőként besorolt, friss fogyasztásra is használható fajtákból is nagyobb mennyiség kerül étkezési célra, így szőlőterület évente mintegy 900-1000 hektárt tesz ki. A friss piacra kerülő étkezési szőlő mennyisége évente 10-12 ezer tonna körül alakul. A termőterület az elmúlt években nem változott, a kereslet viszont jelentős, húsz éve világszerte nő az igény a jó minőségű csemegeszőlőre.
Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás évente 2,5-3 kilogrammra tehető és emelkedik. A növekvő trendet az import adatok is alátámasztják: az elmúlt négy évben gyakorlatilag a duplájára emelkedett a csemegeszőlő behozatal (a 2018-as 7 100 tonna után 2021-ben 14400 tonna volt az import). Elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui csemegeszőlővel találkozhatunk a boltok polcain. Vásárláskor, szüretkor figyelni kell, hogy a szőlő nem utóérő gyümölcs, ha nem teljes érésben szedik le, akkor éretlen is marad. Minél érettebb, annál értékesebb a szervezetnek, mert annál több antioxidánst tartalmaz. Vásárláskor fordítsunk figyelmet a fürtök épségére, a bogyók feszességére.