Országos elismerés

2023.10.15. 06:56

Videón az ország egyik legszebb szőlőbirtoka: a Folly többről szól, mint a borászkodásról

Most már hivatalosan is hazánk legszebb szőlőbirtokai közé tartozik a Folly Arborétum és Borászat, ugyanis a Bor és Piac szaklap által indított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka megmérettetésen kisbirtok kategóriában a harmadik helyezést érte el.

Szijártó János

A Folly a boros sikerek után újabb elismerést gyűjtött be

Forrás: Folly Arborétum és Borászat/Facebook

Ahogy arról beszámoltunk, kiderült, hogy melyek Magyarország legszebb szőlőbirtokai, a különböző kategóriák díjaiból pedig Veszprém vármegyébe is jutott. A kisbirtok kategória harmadik helyezettje a Folly Arborétum és Borászat lett. 

Nagy Leopold, a Folly szőlészeti és borászati ágazatvezetője a MATE Budai Campusán tartott eredményhirdetés után ismertette a közel 12 hektáron folyó munkát, ami ezúttal országos elismerést is hozott az arborétum számára. 

− Többféle szőlővel, illetve borral dolgozunk, megtalálható nálunk az olaszrizling, a szürkebarát, a muscat ottonel, a kéknyelű és a budai zöld. Szőlőterületünk a badacsonyi borvidéken, Badacsonyörsön található, amelyből mintegy 3,5 hektár az arborétumon belül helyezkedik el. Az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezünk az ültetvények megújítására − mondta Nagy Leopold.

A Folly Arborétum és Borászat évente nagyjából 45 ezer palack bort állít elő, miután 2020-ban átadták a modern pincét is magába foglaló új borászati épületüket a kert északnyugati csücskében. Boraikat ezután új címkékkel látták el, amelyeken értelemszerűen az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg. A rajnai rizlingen például a páfrányfenyő törzsének fotója, az olaszrizlingen az andalúziai jegenyefenyő, a budai zöldön a platánkérgű diófenyő látszik, míg Cédrus borukat a himalájai cédrus kérgének fotója díszíti. 

A Folly borai számos elismerést és díjat hoztak el az elmúlt két év hazai és nemzetközi megmérettetéseiről. Legutóbb, mint azt megírtuk augusztus végén, két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legjobbak közé választotta. Most maga a birtok részesült szép elismerésben, nem érdemtelenül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!