Szavazás

2023.10.08. 16:50

Kiderült, melyek az ország legszebb szőlőbirtokai: három díj is Veszprém vármegyébe került

Kihirdették, melyek Magyarország legszebb szőlőbirtokai, a különböző kategóriák díjaiból pedig Veszprém vármegyébe is jutott.

Veol.hu

A Tornai Pincészet mellett a Tagyon Birtok és a Folly Arborétum és Borászat is dobogón végzett

Forrás: Tornai Pincészet-Somló/Facebook

A Bor és Piac a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán hirdette ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2023. évi győzteseit és helyezettjeit. Mint írják, az idei kiírás abszolút győztese a szavazás során legmagasabb átlagpontszámot elért, somlói Tornai Pincészet lett, de ezen felül is érkeztek díjak Veszprém vármegyébe. 

A rendezvény megnyitóján Bozzai Zsófia főszerkesztő és Dr. Szakács László, a Bor és Piac lapigazgatója köszöntötte a megjelent döntősöket, borszakírókat és a jelen lévő borbarátokat. Ezt követően vetítették le az egyes birtokokat bemutató kisfilmeket, amelyeket Bozzai Attila készített. A kategóriákat két zsűritag szóban is bemutatta: a kis- és középbirtokokról Dékány Tibor borszakíró, tájépítész, fotóművész, a nagybirtok kategóriáról Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár beszélt részletesen.

Az elismerésekből egyébként leginkább a balatoni régióba (Veszprém mellett Tolna vármegyébe) jutott, valamint a a Mátra vidékére.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Kisbirtok kategóriában:

Első helyezett: Tagyon Birtok (Balatonfüred-Csopak)

Második helyezett: Németh János Pincészet (Szekszárd)

Harmadik helyezett: Folly Arborétum és Borászat (Badacsony)

A Tagyon Birtok a közösségi oldalán arról írt az eredményhirdetés után, hogy szavakba sem tudják önteni, mennyire hálásak sés boldogok. Köszünetet mondtak vemdégeiknek, hogy szavazataikkal bejuthattak a verseny élmezőnyébe, de kiemelték azt is, hogy győzelmül a birtok csapatának nagyszerű munkája és szakértelme nélkül nem lehetett volna lehetséges. 

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Középbirtok kategóriában:

Vesztergombi Pince (Szekszárd)

Második helyezett: Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

Harmadik helyezett: Szőke Mátyás Pincészete (Mátra)

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Nagybirtok kategóriában:

Első helyezett: Tornai Pincészet (Somló)

Második helyezett holtversenyben: Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd), Sol Montis Borászat (Mátra)

Külön érdekesség, hogy a Tornai Pincészet egy másik versenyen is eredményesen szerepelt a minap: az Országház Bora versenyben a Top Selection Grófi Hárslevelű 2019 második helyezést ért el. Mint közösségi oldalukon írják, ugyanez a bor tavasszal aranyérmet kapott a Mundus Vini nemzetközi borversenyen és a legjobb magyar fehérbornak is megválasztották.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában