Túlkínálat, minőség

2023.12.22. 07:00

A méhészek nem mernék megenni a nem helyi termelőtől származó mézet – Ön igen?

Inkább őrzik több éve felhalmozott árukészletüket, de nem adják oda kilónként öt-hatszáz forintért a mézet. Azok a méhészek, akikkel a zirci piacon beszéltünk, azt is elmondták, hogy nem mernének megenni olyan mézet, ami nem magyar termelőtől származik.

Rimányi Zita

Valiczkó Tamás és Gyimesi Barbara mézet, más termelői és kézműves portékát is hoz egy ideje a bakonyi kisváros szombati vásárába

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Újrakezdődött a mézfelvásárlás Magyarországon, egy év szünet után, de a termelőktől jellemzően fele annyiért veszik át, mint amennyibe előállítása kerül – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. A Tehetsz méh többet! program méhészeinek meggyőződése, hogy az egyetlen megoldás a mézek minőségének szigorú, uniós szintű ellenőrzése lenne, a piacot elborító, olcsó, hamis mézek miatt ugyanis hamarosan csak hobbiméhészetek maradnak hazánkban. Így az ágazat nem biztosít majd megélhetést több mint húszezer családnak, de a baj, a veszély ennél nagyobb. A rovarok globális pusztulása miatt ugyanis a méhészeknek már nem csak a méztermelés a feladatuk, hanem a méhek életben tartása, hogy segítségükkel legyen elegendő növénytermés. A mezőgazdasági és ökoterületek beporzása egyre inkább tőlük függ.

A magyar termelőktől az igazán keresett, jó minőségű vegyes virágmézet legfeljebb öt-hatszáz forintért vennék át most, holott az előállítási költsége ennek a két-háromszorosa. Közben tonnaszámra, dömpingáron érkezik silány, sokszor cukorszirup alapú, higított méz kontinensünkre, óriási a túlkínálat az egész Európai Unióban. Ha nem megfelelő az ellenőrzés, akkor hamis kerül forgalomba, s tudtán kívül veszi, eszi azt meg a vásárló. 

– Szakmai szervezeteink többször megvizsgáltattak olyan árut, amit méznek árultak és valójában csak kis százalékban tartalmazott. Nem jó ez a vevőknek. Amiatt is sokan rosszul járnának, ha több társunk abbahagyná a méhészkedést, mert nem él meg belőle. Kevesebb lenne a zöldség- és a gyümölcstermés, emiatt drágább is. Több mezőgazdasági termelő már nem él meg nélkülünk, annyira megváltoztak a körülmények. Ahhoz pedig, hogy a méhek, ezek a kis beporzók elvégezzék ezt a feladatukat, etetnünk kell őket és vándorolni kell velük – mondta el Valiczkó Tamás, aki második generációs méhész. Édesapja harminc esztendeig foglalkozott ezzel, ő már tizenöt éve. Szerinte évekig tart a vevőkör kiépítése, tehát csak azoknak jelent most menekülőutat a közvetlen értékesítés, azokat tartja életben, akik eddig is járták piacokra árulni. Több éves árukészlete halmozódott fel, de nem adja oda kilogrammonként öt-hatszáz forintért.

Jutasi Erika őstermelőt sokan ismerik már Zircen, főleg a piacra gyakran járók
Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Csak termelőtől, lehetőleg helyitől, mástól nem vennék mézet, és csak azt javasolhatom mindenkinek, gondolja meg, mit eszik meg. Minket, méhészeket sokan megismerhetnek, sokan ismernek is már, ahogy a mézeinket is – állítja Jutasi Erika méhész és azt hangsúlyozta, hogy a méz olyan értékes anyag, amihez semmit nem kell már hozzáadni, semmit nem kell már tenni vele, amikor a méhek elkészültek vele, addig viszont munkája bőven akad a méhésznek. Úgy véli, nem érte meg hordósan felvásárlónak átadni eddig se a mézet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!