Luc, ezüst és nordmann

2023.12.18. 08:00

Áremelkedés után is bőséges a karácsonyfa-választék

December 9-én nyitottak idén Ivusza Zoltánék, a tótvázsonyi őstermelő édesapjával hosszú évek óta biztos pont minőségi kiszolgálásával, ha fenyőfáról van szó. A napokban mi is „bekopogtunk" hozzájuk, és az árakról is érdeklődtünk.

Juhász-Léhi István

Ivusza Zoltán és édesapja idén is több száz fenyőfával készült az ünnepre

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Mindig azon a héten vágjuk ki a fákat, amikor kezdjük az árusítást – árulta el Ivusza Zoltán. – Hogy mikor voltak ültetve? A most árusított fák nyolc-tíz évvel ezelőtt, fajtától függően.

Az idei adventre is készültek egy vevőcsalogató aprósággal, hiszen a szokásos forralt bor idén is mindenkinek jár. A fenyőválaszték pedig Ivuszáéknál a következő: luc, ezüst és Nordmann. 

– Ami nálunk nagy előny, hogy sokat ki tudunk egyszerre nyitni, vagyis láthatják vevőink a fákat teljes pompájukban – magyarázta az őstermelő. – Most is több mint száz fa van egyszerre nyitva, tehát nagy a választék. Egyébként nagyjából 10-12 százalékos volt az áremelés átlagban: így most a lucnak 3500 forint métere, az ezüstnek 6000, míg a Nordmann 7500 forint. 

Elmondta az is, talpat nem árulnak már a fákhoz, annál az egyszerű ténynél fogva, mert nagyon sokfélét lehet kapni az üzletekben. Természetesen, ha elviszik hozzájuk a vevők, befaragják, sőt, házhoz is szállítják Balatonfüred, Veszprém, Nagyvázsony körzetében. Mindennap reggel 8-tól este 6-ig vannak nyitva, egészen december 24-e délig.

Ivusza Zoltánt arra kértük, meséljen egy vidám történetet az elmúlt évekből. Készséggel megtette.

– Volt egy apuka, akinek a harmadik fa felelt meg. Eljött, választott egyet, úgy gondolta, hogy jó lesz, hazavitte, ám a családnak nem tetszett, ezért visszahozta. Választott egy másikat, ám amikor azt vitte el, annak letörte a csúcsát, de ennek ellenére hazavitte. Aztán persze megint visszahozta, mert nyilván nem lett jó. A harmadik fa lett a befutó, legalábbis azt már nem hozta vissza – osztotta meg a történetet olvasóinkkal a fenyőárus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!