Sikeres működés

2023.12.27. 16:00

Magyarország egyik büszkesége: világelső a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Sikeres és nyereséges évet zárt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., közölte portálunkkal Simon Attila vezérigazgató.

Kovács Erika

Sem a koronavírus járvány, sem az energiakrízisből adódó nemzetközi gazdasági válság nem ingatta meg a társaság eredményes működését

Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

-A vállalatvezetési stratégia révén sem a koronavírus járvány, sem az energiakrízisből adódó nemzetközi gazdasági válság nem ingatta meg a társaság eredményes működését. Gazdasági mutatóink kiválóak, világelsők vagyunk, rengeteget dolgozunk, hangsúlyozta a vezérigazgató. SimonAttila elmondta, a társaság adózás előtti nyeresége egy milliárd forint körül várható, úgy, hogy árbevétele a tavalyi évet is meghaladóan hétmilliárd forint fölött lesz. 

Simon Attila
Simon Attila vezérigazgató: 200 éves múlttal rendelkezünk, de folyamatosan a jövőbe tekintünk, keressük a sikeres működéshez szükséges innovatív megoldásokat
Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Dolgozói juttatások

Jelentősen nőtt a hazai értékesítés, amely a tavalyi szintet mintegy 16 százalékkal meghaladja. Ha a nyereséges működést, a munkavállalói létszámot, 650 dolgozó, és a közel 60 országra kiterjedő export piacok számát nézzük, a cég versenytársait megelőzve világelső. Idén ismét jelentősen nőttek a bérek, az elmúlt évtizedben megduplázódtak a keresetek. A sikeres gazdálkodás lehetőséget adott arra, hogy idén a béremelésen felül minden munkavállaló további 20 százalékos előrehozott bérprémiumot is kapott. Idén karácsonykor rekord összegű karácsonyi pénzt fizettek, minden munkavállaló egyformám fél millió forint karácsonyi pénzt kapott. A zrt. ezekkel a juttatásokkal segítette dolgozóit a megnövekedett energiaárakkal és magas infláció miatt történt áremelkedésekkel szemben. 

Idén a társaság 20 százalékos osztalékot is fizetett a részvényeseinek, azok a részvényesek, akik a munkavállalói-tulajdonosi szervezet tagjai, az osztalékon felül még további 100 ezer forint osztalék kiegészítést kaptak. A társaság pénzügyileg továbbra is rendkívül stabil. A cég a működéséhez külső pénzügyi forrást nem vesz igénybe, önerőből működik, emellett idén is több mint másfél milliárd forint adóbefizetést teljesített különböző adónemekben az állami költségvetésbe. A zrt. saját iparágában az árbevételt tekintve 85 százalékos, a munkavállalói létszámot tekintve pedig 82 százalékot meghaladó piaci részesedéssel rendelkezik, amely évről-évre növekszik. 

Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Jelentős energetikai beruházások

A társaság életében az eddigi egyik legjelentősebb energetikai beruházási programot kezdtek, amellyel a porcelánégetéshez szükséges kemencék gáztechnikai átépítése, napelempark létrehozása, a festészeti műhelyek ablak- és radiátorcseréje és a technológiai gőzellátást szolgáló elektromos gőzfejlesztők telepítése történik meg több éven keresztül.

- Ezek a beruházások is mutatják, hogy 200 éves múlttal rendelkezünk, de folyamatosan a jövőbe tekintünk, keressük a sikeres működéshez szükséges innovatív megoldásokat. A jövőben való folyamatos gondolkodásunk az, amely versenytársainkhoz képest világelsővé tesz bennünket, vélekedett Simon Attila vezérigazgató. Elmondta továbbá, a zrt. a sikeres gazdasági működés mellett idén is folytatta kulturális misszióját. Herendi porcelán kiállítás nyílt Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában és a fertődi Esterházy Kastélyban. Megtiszteltetés volt számukra, hogy Japánból GIFU tartomány kerámia gyűjteményének adhattak otthont a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. 

                                
Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Bíznak a jövőben

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program keretében meghívták a legjelentősebb európai porcelánmanufaktúrákat, hogy az európai porcelánkészítés szívében és fellegvárában: Herenden közös porcelánművészeti kiállítást rendeztek. Simon Attila kifejtette, ezek a nemzetközi porcelán kiállítások, a pozitív országimázs építésén felül lehetőséget adnak arra, hogy a közönség megismerhesse a herendi, az európai és a távol-keleti, történelmi tradíciókkal rendelkező manufaktúrákat. 

-Minden erőforrásunk adott ahhoz, hogy bizakodóan vágjunk bele az új esztendőbe, a kihívásokat megoldjuk. Erősségeink, innovatív gondolkodásunk miatt optimisták vagyunk, hisszük, hogy Herendnek nemcsak két évszázados múltja, de ennyi jövője is van, hangsúlyozta Simon Attila vezérigazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!