Erre keltünk Veszprémben, Tapolcán és Ajkán

2019.01.23. 07:46

Több helyen is havazott, óvatosan haladjunk a Veszprém megyei utakon

Éjszaka megérkezett a beígért havazás a Bakonyba is.

Tóth B. Zsuzsa, veol.hu, Borsos Renáta, Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az utinform szerint a Dunántúl fő-és mellékútjainak burkolata jellemzően havas, hókásás vagy a preventív védekezés nyomán sónedves.

Ajka

Az „Avar Ajka” Városgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatta lapunkat a jelenlegi hóhelyzettel kapcsolatban. Az intenzív hóesés hajnali háromtól reggel nyolc óráig tartott, körülbelül öt centiméter hótakaró esett.

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A Kft. munkatársai hajnal óta kint vannak, végzik a munkájukat. Hat géppel, úgynevezett tolószóró járművekkel látják el az utak hó mentesítését, tisztítását, mindemellett végzik a szükséges síkosság mentesítést. Ezen felül kézi erővel is tisztítják a gyalogátkelőket, a járdákat, lépcsőket, minden olyan területet, ami a Kft. gondozási területébe tartozik. A parkolóhelyeket tolólapos munkagéppel tisztítják.

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A cég kérése, hogy az autótulajdonosok a helyes parkolással segítsék a zavartalan munkát, illetve ügyeljenek arra, hogy a cég által megtisztított járdákra ne lapátolják vissza a havat. Felhívták továbbá a lakosság figyelmét a lakóingatlanok előtti járdaszakaszok hómentesítésére, mely feladatot a tulajdonosok, bérlők kötelesek elvégezni. A városban a közlekedés zavartalan, eddig fennakadásról nincs tudomásunk. Hasonlóképpen, mint az állami közutak, az útviszonyoknak megfelelően haladva járhatók.

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A szakemberek tanácsait érdemes megfogadni, a megfelelő téli felszereléssel induljanak útnak az autósok a kellő óvintézkedéseket betartva.

Tapolca

Tapolcán és környékén szerda reggelre négy-öt centiméternyi hó hullott, de elállt a hóesés. Az utakat, járdákat takarítják, minden út járható, de havasak, csúszósak. Óvatos közlekedés ajánlott gyalogosan és járművel egyaránt.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Veszprém

Hókásásak, latyakosak a veszprémi utak az éjszaka hullott mintegy öt-hat centiméter hó miatt.

A VKSZ Zrt. jelenleg is ütemezetten, teljes eszközparkja készültségbe helyezésével – öt tolólappal és szóróadapterrel felszerelt gépjárművel, hét tolólappal és szóradapterrel felszerelt, járdatakarító kistraktorral –, és ötvennél több kollégával, valamint megerősített irányító személyzettel végzi munkáját, közölte a társaság.

A közüzemi szolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően téli hóügyeleti rendszert működtet a téli időjárási viszonyokban is zavartalan és balesetmentes városi közlekedés biztosítása érdekében. Az útfelületekre városszerte oldott sót juttatnak ki, a mára leesett nagyobb mennyiségű hó miatt tolólapozással, a meredek mellékutakat és a járdákat pedig bazaltzúzalék kiszórásával teszik járhatóvá.

A veszprémi Házgyári úton reggel lassan tudtak csak haladni az autók:

Körülbelül két centiméter hóval indult a szerda reggel Veszprém megyében. Délelőtt még több helyen folytatódik a havazás, amit mérséklet északkeleti szél kísér. A nappali hőmérséklet mínusz 2, az éjjeli mínusz 8 fok körül lehet.

Melegfront hatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Náluk legáltalánosabb panaszként felléphet fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon. – írja a met.hu.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján arról ad tájékoztatást, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.

Továbbra is kérjük a járművezetőket, hogy az utakon legyenek körültekintőbbek és óvatosabbak. Autójukkal csak akkor induljanak el, ha azon téli gumik vannak! Tartsák szem előtt a látni és a látszani elvet! Haladásuk során tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot! Ha hosszabb útra indulnak, legyen a járműben hólapát, takaró és meleg ital, míg a mobiltelefonjuk legyen teljesen feltöltött állapotban! – írja a police.hu.

Sajnos már az első baleset is megtörtént:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!