Visszatér a hőség, de erős széllökések és zivatarok is kialakulhatnak

Ha azt terveztük, hogy a hétvégi lehűlést követően a hétfő délutánt a Balatonnál töltjük, akkor azért gondoljuk újra. A Balaton egész területén első fokú viharjelzés van érvényben egészen éjfélig, és hirtelen erős széllel érkező záporok is kialakulhatnak a mai nap folyamán.

köpönyeg.hu, met.hu

Hétfőn többórás napsütésre, igazi nyaralóidőre számíthatunk. Csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, és csupán elszórtan fordul elő zápor, zivatar (inkább a délelőtti órákban). Szinte országos lesz a hőség: 29-35°C várható délután. A déli szél néha megélénkül.

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden eleinte túlnyomóan napos idő várható; majd nyugat, délnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a Nyugat-Dunántúlon elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. 31-39 fok közötti tikkasztó meleg lesz.

Szerdán a kezdeti napsütés után egyre magasabbra törnek a gomolyfelhők, és egyre több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Eleinte a déli, estétől az ÉNy-i szél erősödik meg. Zivatarok környezetében viharos széllökések lesznek. Még 33 fok körüli kánikula valószínű.

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére hétfő estig

Reggelig a gyenge, mérsékelt (05-20 km/h) északias szelet gyakran élénk (30-40 km/h), a Balatonnál még egy-egy erős (~ 45 km/h) széllökés is kísérheti – írja a met.hu. Reggeltől tovább mérséklődik a légmozgás és délelőtt egyre inkább változó irányúvá válik (05-20 km/h). Estig időnként kisebb élénkülés (25-30 km/h) előfordulhat, elsősorban a Balaton délkeleti, keleti partján. Esetleges zápor, zivatar környezetében 50 km/h feletti széllökés előfordulhat. Reggel, kora délelőtt tovább szakadozik a felhőzet, de még lehetnek erősen felhős területek, a déli óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Egy-egy zápor, zivatar esetleg délelőtt a térség keleti részén (a Velencei-tó térségében) alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30, a késő esti 22, 23 fok körül alakul.

A Balaton Siófoknál 23, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

Balaton: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!